U Zagrebu preminuo Veselin Aga Simović

Sahrana Veselina Simovića Age biće obavljena u krugu porodice
224 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Aga Simović, Foto: Vijece-crnogoraca-zagreb.hr
Veselin Aga Simović, Foto: Vijece-crnogoraca-zagreb.hr
Ažurirano: 09.01.2014. 16:05h

Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je u 84. godini umro Veselin Simović- Aga.

Veselin (Radovan) Simović - Aga je rođen 16. 6. 1930. godine u Herceg Novom.

Gimnaziju je završio u Nikšiću 1948., a iste godine upisao se na Građevinski odjel Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Diplomirao je na Građevinskom odjelu AGG fakulteta u decembru 1957. godine. Nakon diplomiranja zaposlio se u građevinskom poduzeću "Prvoborac" u Herceg Novom.

Dobitnik je nagrade za životno djelo u građevinarstvu Kolos (2011.), Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao ga je Ordenom crnogorske zastave drugog stepena, za izuzetan doprinos očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj kao i za dugogodišnji publicistički, naučno- stručni rad i efikasno upravljanje naučno-stručnim institucijama.

Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Bio je član Savjeta Pokreta za Nezavisnu Evriopsku Crnu Goru i učesnik Konstitutivne sjednice Savjeta.

"Crnogorska zajednica u Republici Hrvatskoj izgubila je člana koji je nosio časno crnogorsko ime i bio na ponos svima nama, njegova porodica dragog i brižnog roditelja, a struka svjetski uglednog i priznatog znanstvenika. Mi pripadnici crnogorske nacionalne manjine u RH posebno smo ponosni i zahvalni našem Agi za sve što je za nas učinio u stvaranju sadašnjeg statusa i ugleda", saopšteno je iz Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Sahrana Veselina Simovića Age biće obavljena u krugu porodice.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Hrvatske održaće komemoraciju 13. januara u 12 časova u Crnogorskom domu u Zagrebu.

Telegram porodici povodom smrti Veselina Simovića uputili su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i ministar kulture Branislav Mićunović.

Bonus video: