U utorak kreće Premijer liga, Budućnost brani titulu

74 pregleda 0 komentar(a)
ŠK Budućnost, Foto: ŠSCG
ŠK Budućnost, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 06.08.2018. 16:02h

Nakon amaterskog prvenstva Evrope, još jedno važno šahovsko takmičenje održaće se u gradu pod Trebjesom - Nikšić i hotel "Onogošt" su od utorka do 15. acgusta domaćini našim najboljim šahistima, u Premijer ligi Crne Gore u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta.

"Premijer liga će biti veoma jakog i ujednačenog sastava. Pored najboljih crnogorskih šahista za naše klubove nastupiće i brojni asovi iz inostranstva, uglavnom iz Srbije: Ivanišević, Perunović, Sedlak, Inđić, velika nada hrvatskog šaha Martinović i drugi", navodi se z saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Titulu brani naš najtrofejniji klub Budućnost, koja je i ove godine favorit za titulu. Njihov glavni rival u borbi za titulu biće Crnogorac sa Cetinja.

Domaći teren pokušaće da iskoristi Elektroprivreda koje je upravo na ligi održanoj u "Onogoštu" 2016. godine imala isti broj bodova kao i prvak Budućnost i tek po dodatnim kriterijumima prepustila, titulu iako je u direktnom duelu savladala šampiona.

Pored tri pomenuta kluba, učestvovaće i Omladinac Budućnost (Podgorica), Jedinstvo (Bijelo Polje), Mimoza (Tivat), Mladost (Nikšić), Rudar (Pljevlja), Rokada (Bijelo Polje) i Kotor.

Igra se po Bergerovom sistemu, devet kola. Tempo igre 90 minuta za 40 poteza i 30 minuta do kraja partije uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez od početka partije.

"Igra se na šest tabli. Osnovni sastav čini 10 igrača (6 igrača + 4 rezerve). Osnovni sastavi se mogu prijaviti po titulama, rejtingu ili po slobodnom izboru. Svaka ekipa u osnovnom sastavu može prijaviti više stranih igrača ali u jednom meču mogu nastupiti dva stranca. Svaka ekipa u osnovnom sastavu može prijaviti dva igrača sa dvojnom registracijom. U jednom meču mogu nastupiti oba igrača sa dvojnom registracijom. Sastanak kapitena sa predajom sastava za prvo kolo obaviće se 7. avusta 2018. u sali za igru sa početkom 10,30 časova", navodi se u saopštenju.

Svečano otvaranje je u utorak u 15 sati, a partije svakog dana počinju u 15.30 časova.

Dvije prvoplasirane ekipe stiču pravo učešća vvropskom klupskom kupu za 2018. godinu, dok dvijne posljednjeplasirane ekipe prelaze u niži rang takmičenja.

U prvom kolu sastaju se Omladinac - Kotor, Crnogorac - Rudar, Jedinstvo - Mimoza, Mladost – Budućnost i Rokada - Elektroprivreda.

Bonus video: