Ivanović: Ovo je bio pokušaj ubistva

"Ko god da je naručio i izvršio ovaj novi zločin, odgovornost za njega snosi premijer i koaliciona Vlada"
56 pregleda 11 komentar(a)
Napad na Vijesti, Bomba, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Bomba, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2013. 07:52h

“Ovo je dosad nezapamćen i nezabilježen teroristički atak na našu redakciju i pokušaj ubistva glavnog i odgovornog urednika Jovovića. Neko ko je dobro znao raspored kancelarija u zgradi, mirno je, kako se vidi na kamerama, prišao i postavio eksploziv baš ispod prozora glavnog urednika. Pukom srećom on je ostao nepovrijeđen", rekao je sinoć nakon novog napada na "Vijesti", direktor Željko Ivanović.

Eksploziv velike razorne moći bačen je sinoć oko 23.35 časova na redakciju nezavisnog dnevnika “Vijesti”, ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića.

Jovović se u tom trenutku nalazio u kancelariji, ali nije povrijeđen.

"Ko god da je naručio i izvršio ovaj novi zločin, odgovornost za njega snosi premijer i koaliciona Vlada. Ovo je prosto očekivani epilog višegodišnje kampanje premijera i njegove Vlade, partije i mafije protiv nezavisnih medija, prije svega 'Vijesti'. Ovo je pravi pokazatelj evropskih vrijednosti i euroatlanskih integracija ove Vlade i najbolji način da se otvore poglavlja 23 i 24!

Šta je drugo moglo da se očekuje nakon pet, šest mjeseci histerične kampanje koja je naručena lično od premijera (Mila) Đukanovića a kojom njegovi propagandini kerberi linčuju našu medijsku kuću, osnivače, urednike i zaposlene. Suđenja, napadi, nasilje, govor mržnje, sad i dinamit - ali uzalud je sve to premijeru.

On gubi i zato je nervozan. Zato očekujemo još brutalnije napade, ali na kraju će ipak on morati da se povuče i da makar politički odgovara. Ako bude nezavisnih tužilaca, siguran sam da će se naći dokazi i svjedoci i za druge vrste njegove odgovornosti. Očekujemo da će Evropska komisja preduzeti, napokon, adekvatne korake na zaštiti prava na slobodu izražavanja u Crnoj Gori, jer je to jedan od temelja evropske civilizacije”, kazao je Ivanović.

Jovović: Srećom, niko nije povrijeđen

“Radio sam na računaru kad je žestoko puklo ispod prozora. Istog trenutka stakla su uletjela u kancelariju, jedan prozor se otvorio, a dim baruta je ispunio prostoriju. Kasnije sam vidio da se proširio na čitavu redakciju.

Sreća je da se na prozorima svih kancelarija nalaze venecijaneri, koji su spriječili da nas krhotine povrijede”, rekao je Jovović. U prostoriji do Jovovićeve kancelarije u trenucima eksplozije nalazio se lektor Goran Popović.

“Krenuo sam da izlazim iz kancelarije, kada se iza mojih leđa začula jaka eksplozija. Kraličkom oka sam u sljedećem trenutku primijetio i plamen, koji je odmah nestao”, rekao je Popović, koji takođe nije povrijeđen.

Marković: Čestitka za formiranje Komisije

“Kukavicki napad na naše kolege iz 'Vijesti', i to na dan kada je formirana komisija, koja bi između ostalog trebalo da se bavi i napadima na njihovu redakciju, krvava je poruka organizovanog kriminala nezavisnim medijima da se neće libiti ničega kako bi nas ućutkali.

Zato je večeras veoma važno da svi slobodni mediji, ali i građani pokažu solidarnost i upute poruku da se borba za slobodno i demokratsko društvo ne može zaustaviti. Tako ćemo najbolje spriječiti harangu na nezavisne medije, koja je nažalost počela da daje rezultate.

Srećno, bez žrtava. Ali, pitanje je dokle. Za mene kao predsjednika novoformirane komisije, krivac i za ovaj napad je vlast, sve dok nas ne ubijedi u suprotno i ne rasvijetli sve brojnije napade na nezavisne medije”, piše u izjavi zamjenika glavnog urednika “Dana” Nikole Marković.

Bonus video: