Šta sprema Holivud: Nakon superheroja slijedi "prosvjetljenje"

Holivudski studiji “vjeruju” da će filmovi u kojima vjerski junaci spašavaju svijet donijeti velike zarade na blagajnama
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 19:35h

Holivud za 2014. priprema seriju biblijskih spektakla od kojih će prvi biti “Marija Isusova majka” u kome će glavnu ulogu igrati šesnaestogodišnja izraelska glumica Odeja Raš.

“To je dio Marijinog, Josipovog i Isusovog života koji nikada ranije nije prikazan na velikom platnu”, ističe se u reklami za ovo ostvarenje, uz obećanje gledaocima da će moći da vide “vjersku akcionu dramu”.

Holivudski studiji, koji su proteklih nekoliko godina snimali uglavnom filmove o superherojima, vampirima i zombijima, izgleda da su doživjeli svojevrsno “prosvjetljenje”.

U martu u bioskope stiže “Noje” Darena Arnofskog, bibijska ekstravaganca za koju je potrošeno 150 miliona dolara u specijalnim efektima i u kojoj Rasel Krou gradi barku kako bi spasao svijet od potopa. U filmu glume još Ema Votson, zvijezda filma “Hari Poter”, i slavni Entoni Hopkins. Uslijediće potom “Egzodus” Ridlija Skota, u kome Kristijan Bejl, u ulozi Mojsija, razdvaja Crveno more. Scene drevnog Egipta rekonstruisane su na jugu Španije, a Bejlova partnerka u filmu je Sigurni Viver u ulozi faraonove supruge.

U 2014. nas očekuje još jedan film o Mojsijevom životu - “Bogovi i kraljevi”. Film je prvobitno trebalo da režira Stiven Spilberg, ali je potom zamijenjen Angom Lijem, koji je ove godine osvojio Oskara sa filmom “Pijev život”. Film “Sin Božji”, sa portugalskim glumcem Diogom Morgadom u naslovnoj roli, prati život Isusa Hrista. Vil Smit planira da snimi film o Kainu i Avelju, dok Bred Pit razmišlja o ulozi Pontija Pilata u odvojenom projektu.

Holivud, takođe, najavljuje i film “Vaskrsenje”, svojevrsni triler u kome rimski vojnik istražuje Isusovu smrt. Fil Kuk, reditelj i medijski konsultant, objašnjava da je aktuelno holivudsko prosvjetljenje podstaknuto više finansijskim nego duhovnim motivima.

“Godinama je Holivud pokušavao da dopre do pojedinih interesnih grupa, bilo da je riječ o feministkinjama ili ekolozima. Konačno je shvatio da u Americi žive milioni hrišćana”, naveo je on, dodajući da holivudski studiji “vjeruju” da će filmovi u kojima vjerski junaci spašavaju svijet donijeti velike zarade na blagajnama. Uostalom, Biblija je još najprodavanija knjiga na svijetu. Biblijski spektakli su bili veoma popularni prije pedeset godina kada su snimljeni “Ben Hur” i “Deset Božjih zapovjesti”. Od tada su biblijske priče rijetko ekranizovane, s izuzetkom “Posljednjeg Isusovog iskušenja” Martina Skorsezea iz 1988. koji je zbog scena seksa bio bojkotovan od strane katoličkih vjernika.

Bilo kako bilo, biblijski spektakli za Holivud imaju određenu prednost u odnosu na ostvarenja zasnovana na avanturama superheroja ili najnovijim “književnim” senzacijama, poput romana “50 nijansi - Siva”, za koje studija moraju da plate milionske svote na ime autorskih prava. Za razliku od njih, biblijske priče se mogu koristiti besplatno.

Noje kao “prvi ekolog”

Godine 2004, “Stradanje Isusovo” Mela Gibsona zabilježio je veliki komercijalni uspjeh. Holivudska studija, poput Vorner Brosa, Sonija i Foksa, počela su da se okreću religioznoj publici. Kreirali su “vjerske” odsjeke i angažovali poznavaoce Biblije, zadužene da provjeravaju scenarija. Sveštenici istaknutih vjerskih zajednica pozivani su na specijalne projekcije nekoliko mjeseci prije premijere filma.

Postoji, ipak, jedna nepoznanica, a to je kako će šira publika reagovati na ova ostvarenja koja su snimljena u novom, modernijem duhu. Film Darena Aronofskog već izaziva kontroverzu, jer je Noje predstavljen kao rani protivnik klimatskih promjena, kao “prvi ekolog”, a potop kao posljedica ljudskog nemara prema prirodi.

Bonus video: