Bačena ručna bomba ispred stana načelnika barske policije

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković kazao je da je u toku izviđaj napada ne šefa barske policije, i da detalje ne može saopštiti
366 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 20:47h

Policija traga za dvojicom nepoznatih napadača koji su jutros oko 4 sata aktivirali ručnu bombu ispred stana načelnika barske policije Miloša Radulovića.

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da u eksploziji nema povrijeđenih, ali da je pričinjena veća materijalna šteta.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković kazao je da je u toku izviđaj napada ne šefa barske policije, i da detalje ne može saopštiti.

Vučković je dodao da su tokom uviđaja izuzeti tragovi, koji su poslati na vještačenje u Forenzički centar.

"Za sada je sigurno da se radi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti, a utvrdiće se da li postoji elemenata još nekog krivičnog djela", kazao je Vučković.

Upitan da li je ovaj napad povezan sa prethodnim napadima na Radulovića i da li je utvrđena pozadina prethodnih, Vučković je kazao da to ne može reći, jer su “postupci tek u pčetnoj fazi”.

Prema informacijana "Vijesti", kamera koja se nalazi u ulazu zgrade, snimila je dva lica sa kapuljačama, koji su oko 3 sata iza ponoći ušli u zgradu i aktivirali bombu.

Zgrada u kojoj stanuje šef barske policije

"Za sada nepoznato lice, na čijem identifikovanju se intenzivno radi, je danas oko 03,30 časova, ispred ulaznih vrata stana načelnika CB Bar, koji se nalazi u stambenoj zgradi u Bloku IX u Podgorici, aktiviralo eksplozivnu napravnu – najvjerovatnije ručnu bombu M 75. Od dejstva eksplozije nastala su oštećenja na ulaznim vratima i u hodniku stana Radulovića, kao i oštećenja na ulaznim vratima dva stana koji se nalaze na istom spratu.

Odmah po obavještenju o događaju, na lice mjesta je upućena policijska patrola. Izvršen je uviđaj tokom kojeg su izuzeti predmeti i tragovi koji će se vještačiti u Forenzičkom centru", saopšteno je iz Uprave policije.

O događaju je obaviješten nadležni tužilac.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Policijski službenici, kako se navodi u saopštenju, preduzimaju i druge koordinirane operativne aktivnosti na terenu u cilju potpunog rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

Nepoznate osobe su i početkom juna rano ujutro bacile dinamit ispred zgrade u Bloku 9 u Podgorici, u kojoj živi Radulović.

Naprava je eksplodirala na parkingu u neposrednoj blizini Radulovićevoga "ford mondea" koji je nije mnogo oštećen. U bombaškom napadu nije bilo povrijeđenih.

Konjević i Stojanović osudili napad

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović najoštrije su osudio podmetanje eksplozivne naprave ispred stana Miloša Radulovića, navodeći da je to napad na sve pripadnike tog resora, i u konačnom, na državu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je Konjević o tom događaju razgovarao sa direktorom policije Slavkom Stojanovićem i saopštio, kako se navodi, da je očekivanje i javnosti da ovaj svirepi akt mora biti rasvijetljen.

U eksploziji nije bilo povrijeđenih

"Napad na načelnika CB Bar je napad na sve pripadnike Ministarstva i u konačnom napad na državu. Sada, prevashodno CB Podgorica i Sektor kriminalističke policije moraju pokazati snagu i u saradnji sa drugim nadležnim organima otkriti i procesuirati počinioce", navodi se u saopštenju.

Stojanović je naveo da je "svaki napad na policijskog službenika ujedno i napad na Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao dijela bezbjednosnog sistema".

Službenici CB Podgorica će, kako je dodao, uz podršku kolega iz drugih policijskih struktura i u intenzivnoj saradnji sa Tužilaštvom, preduzeti sve potrebne zakonom propisane mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

Ugrožene vitalne funkcije policije

Bombaški napadi na policijskog starješinu Miloša Radulovića kompletnoj javnosti šalju poruku da su ugrožene vitalne funkcije policije, smatra Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

"Policija je javni servis čija je primarna uloga da nepristrasno podrži i sprovede zakon. Njena uloga je i održavanje unutrašnje bezbjednosti, prevencija, otkrivanje i procesuiranje kriminala te zaštita života, slobode i imovine.

Jutros rano kontaktiran sam od građana koji žive u istom ulazu u kojem stanuje načelnik Centra bezbjednosti Bar Miloš Radulović. Njegove komšije su zabrinute za njega i njegovu porodicu. Oni su, s pravom, zabrinuti i za svoju sopstvenu bezbjednost", navodi se u dopisu Zekovića.

Ovo što se događa Raduloviću, dodaje on, zaslužuje hitnu društvenu i profesionalnu pažnju.

"Njegov slučaj zahtijeva efikasnu reakciju države koja se, stiče se ozbiljan utisak, iz određenih razloga odlaže i opstruira. Radulović u policijskog organizaciji važi za čestitog policajca i visokog profesionalca.

Bombaški napadi i pritisci na šefa barske policije se nastavljaju. Očigledno je da se njima šalju dozirane zastrašujuće poruke do trenutka dok kriminalci ne izgube strpljenje. Taj čin značio bi i potpuni poraz države. Suvišno je reći da se država mora spasiti od ocjena da je nemoćna pred kriminalom. Službenici policije su najvidljiviji i najeksponiraniji predstavnici države. Ukoliko oni nisu zaštitićeni, posebno u situacijima kada sprovode osnovne policijske poslove, onda to kreira sliku opšte društvene nesigurnosti".

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, osnaženi podrškom građanstva i nadzornih tijela nad radom policije, moraju se, prema riječima Zekovića, prije svega, ozbiljnije nego do sada, postarati da Radulović i njegova porodica budu sigurni.

"Iza njihove bezbjednosti mora stati država. To će biti izuzetno snažana poruka lokalnoj mafiji i korumpiranim strukturama. Važno je da se Radulović omogući dalji nesmetan profesionalni rad. Konačno, neophodno je otkloniti svaku sumnju da iza svega ovog stoje barske kriminalne strukture i njihovi korumpirani pomagači u osnovnom državnom tužilaštvu".

Marković: Neophodna hitna reakcija

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pozvao je policiju i tužilaštvo da što prije pronađu napadače na službenika policije Miloša Radulovića i ostale službenike policije koji su ranije bili meta napada. On je podsjetio da je ovo već treći napad na Radulovića i rekao je da su ovi napadi postali zabrinjavajući.

"Ako je neko misio da na ovakav način može da se obračuna sa državom u ozbiljnoj je zabludi”.

Na pitanje da nijedan od napada na Radulovića i ostale zvaničnike nijesu rasvijetljeni, rekao je da se mora hitno reagovati.

"Očigledno je da ulazimo u fazu sređivanja stanja u zemlji gdje kriminalci imaju sve manje prostora”, rekao je Marković u pauzi okruglog stola o novoj strategiji pravosuđa do 2018. godine.

Marković je pozvao zaposlene u sektoru bezbjednosti da budu odgovorniji prema svojim obavezama, ali i prema svojoj bezbjednosti.

Država i bezbjedonosne strukture da otkriju napadače

Crna Gora i njene bezbjednosne strukture, Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost, moraju učiniti sve da otkriju počinioce napada na policijskog starješinu Miloša Radulovića, smatraju u Institutu alternativa (IA).“Država mora obezbijediti da se sačuva život svog službenika, ali i dostojanstvo pred pritiscima kriminalnih struktura. Borba protiv organizovanog kriminala podrazumijeva da mnogi službenici Uprave policije i drugih istražnih organa rizikuju svoj život razotkrivajući krivična djela i aktivnosti kriminalnih grupa”, kazao je predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk. Prema njegovim riječima, činjenica da se radi o drugom napadu u nizu govori, kako smatra, o kontinuiranom pritisku na jednog policijskog službenika. “Ukoliko napadi na policijskog starješinu Miloša Radulovića ostanu nerazotkriveni, to će značiti da smo kao država nemoćni protiv organizovanog kriminala. Zaštitom Radulovića, pronalaženjem i sankcionisanjem njegovih napadača, Uprava policije mora dokazati i javnosti i sopstvenim službenicima da ovakvi napadi ne mogu proći nekažnjeno”, ocijenio je Muk.

Galerija

Bonus video: