Pikasov crtež vrijedan milion, na lutriji osvojen za 100 eura

I pored ogromne vrijednosti crteža, Gonano ne planira da ga proda, bar ne još...
1 komentar(a)
Pablo Pikaso, Foto: Telegraph.co.uk
Pablo Pikaso, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 19.12.2013. 14:52h

Crtež Pabla Pikasa vrijedan milion dolara juče je jedan 25-godišnji Amerikanac kupio na onlajn humanitarnoj lutriji za svega 100 eura, prenose agencije.

Džefri Gonano je rekao da je tražio neku sliku za svoju dnevnu sobu kada je pročitao novinski članac o crtežu "Muškarac sa operskim šeširom" koji je Sodbi u Parizu ponudio na humanitarnoj lutriji.

"Pomislio sam, što da ne", rekao je ovaj projekt menadžer Rojtersu.

I pored ogromne vrijednosti crteža, Gonano ne planira da ga proda, bar ne još.

Njegov pobjednički tiket 747815 izvukao je kompjuterski sistem u srijedu i bio je jedan od 50.000 tiketa za onlajn prodaju djela po cijeni od 100 eura kako bi se prikupila sredstva za očuvanje drevnog grada Tir u današnjem Libanu.

Organizatori kažu da su u lutriji učestvovali ljudi iz Francuske, Njemačke, Irana, Kirgistana i veliki broj Amerikanaca.

Mali crtež iz 1914. urađen je tokom umjetnikove kubističke faze i od njujorške galerije ga je, uz pomoć zajma iz banke, kupila Asocijacija spasite Tir. Organizatori kažu da su djelo platili nešto manje od milion dolara koliko su ga procijenili Sodbijevi stručnjaci.

Prodaju je odobrio i Pikasov unuk Olivije koji je rekao da bi njegov djed bio oduševljen što je njegov rad prodat za dobru stvar.

"Moj djed je bio pionir u svemu, u ljubavnom životu, u umjetnosti tako da sam uvjeren da bi pomogao ovu akciju", rekao je on.

Bonus video: