"Goodbye Cineplexx": Pozivi na bojkot podgoričkog bioskopa

U Podgorici je najskuplja karta za 3D film vikendom, pa za npr. drugi dio Hobita, treba platiti 5.90 eura
310 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2013. 15:10h

Crnogorski ljubitelji filmova pokrenuli su Facebook stranicu “Goodbye Cineplexx” koja, nakon povećanja cijena karata, poziva na bojkot podgoričkog bioskopa.

Poskupljenje karata koje varira od 20 do 50 centi, stupilo je na snagu 1. decembra, ali je grupa kreirana 10 dana kasnije.

Ipak za samo tri dana, stranici se do juče pridružilo više od 1900 Facebook korisnika, koji se slažu sa, još uvijek nepoznatim adminom, da je u pitanju “monopolski bezobrazluk”. Da su u pitanju pravi ljubitelji filmova, govori i to što je predog da se prvo pogleda aktuelno ostvarenje Pitera Džeksona, “Hobit: Šmaugova pustošenja”, pa tek onda prestane sa posjećivanjem bioskopa.

“Moj predlog je da se pogleda Hobit i zatim bojkotuje bioskop do (barem) vraćanja starih cijena. Ne tražimo ništa od njih direktno, samo ih bojkotujemo, jedan po jedan, jedna po jedna, dok se ne dozovu pameti”, prvi je status ove grupe.

“Nije prvi put da ne na Facebooku osnivaju grupe koje tretiraju određena društvena pitanja i probleme, pa tako nije neobično ni što pratioci ove grupe raspravljaju na određenu temu. Sve dok civilizovano razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja, ne vidim problem”, prokomentarisala je pokretanje stranice “Goodbye Cineplexx” za “Vijesti” Ivana Maraš, PR podgoričkog bioskopa Cineplexx.

Ona je dodala da nije primijećena slabija posjećenost u odnosu na ranije dane i da “glavni menadžment u ovom trenutku ne razmatra opciju smanjivanja cijene karata”.

Neposredno poslije povećanja cijena u Cineplexxu apel za povratak starog cjenovnika uputili su i članovi LBGT foruma Progres, a da povoda za nezadovoljstvo ima, može se zaključiti upoređivanjem cijena bioskopskih karata u državama regiona, ali i prosječne zarade u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ukoliko želite da pogledate drugi dio “Hobita” u 3D verziji u subotu, najmanje novca ćete potrošiti u sarajevskom Cinema Cityju, gdje karta košta četiri eura (8 KM), dok je u Cineplexxu u Kragujevcu svega 30 centi skuplja (490 din.) Cinestar bioskop u Zagrebu ovo zadovoljstvo jednoj osobi naplatiće 5.10 eura (39 kuna), dok beogradski Cineplexx ulaznicu naplaćuje 5.60 eura (640 din.)

Ukoliko želite da pogledate drugi dio “Hobita” u 3D verziji u subotu, najmanje novca ćete potrošiti u sarajevskom Cinema Cityju

U Podgorici je najskuplja karta za 3D film vikendom, pa za drugi dio Hobita, koji traje duže od 150 minuta (što dodatno utiče na cijenu) treba platiti 5.90 eura.

Ipak, odlazak u bioskop najpristupačniji je Hrvatima, kada se cijena ulaznice uporedi sa prosječnom zaradom koja je u septembru, prema Zavodu za statistiku te države, iznosila 710 eura. Crna Gora je po zaradi druga sa 475 eura, a BiH treća sa 422, što znači da prosječno plaćeni Crnogorci 3D Hobita mogu gledati 80.5 puta, a stanovnici BiH 105 puta. S obzirom na to da je prosječna neto zarada u Srbiji 372 eura, odlazak u bioskop najteže pada Beograđanima.

Od 2,5 do devet eura

U podgoričkom bioskopu Cineplexx nakon posljednje izmjene cjenovnika, najjeftinija karta je 2,5 eura za osobe sa invaliditetom, dok gledanje uživo prenosa baleta i opere košta 9 eura. Ulaznica za 2D filmove radnim danima košta četiri eura, a za 3D iznosi 5,2, a vikendom se cijena povećava za po 30 centi.

Poseban popust važi utorkom kada je ulaznica za 2D i 3D filmove jeftinija za jedan euro, kao i za djecu i studente koji radnim danima za ulaz moraju izdvojiti tri eura.

Poređenja radi, karte za Crnogorsko narodno pozorište koštaju pet eura, osim za premijere i gostujuće predstave kada se naplaćuju sedam, a studentima i penzionerima omogućen je popust od 50 odsto.

Galerija

Bonus video: