Crna Gora i Europol usaglasili nacrt sporazuma o operativnoj saradnji

Tokom pregovora je konstatovan visok stepen međusobnog razumijevanja, a posebno je pohvaljena dosadašnja saradnja
68 pregleda 0 komentar(a)
Europol  i CG, Foto: Vlada.me
Europol i CG, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 06.12.2013. 16:56h

Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Europola postigle su dogovor o nacrtu Sporazuma o operativnoj saradnji, koji predstavlja osnov za dalje unaprjeđenje zajedničkih aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminala, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.

"Sada predstoji njegovo potvrđivanje od strane Vlade Crne Gore i odgovarajućih organa Europola, što bi trebalo da razultira potpisivanjem sporazuma do kraja 2014. godine, kako je predviđeno i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24", navodi se u saopštenju.

Tokom pregovora je, kako se dodaje, konstatovan visok stepen međusobnog razumijevanja, a posebno je pohvaljena dosadašnja saradnja koja se odvijala na bazi Strateškog sporazuma između Crne Gore i Europola.

"Naročito je naglašeno da je Crna Gora, ispunjavanjem standarda koji se odnose na zaštitu ličnih podataka i klasifikovanih informacija, postavila temelje za dodatno produbljivanje saradnje, što je konstatovano i ranijim izvještajima referentnih tijela Savjeta EU", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su članovi delegacije Crne Gore iskoristili boravak u Hagu da, u razgovorima sa zamjenikom generalnog direktora Oldrihom Martinuom, ali i tokom susreta sa drugim zvaničnicima Europola, informišu o uspostavljenoj dinamici primjene AP24 i planiranim aktivnostima vezanima za Šengenski akcioni plan.

"Takođe, susreti sa predstavnicima Europola bili su prilika za detaljnije informisanje o metodologiji rada oficira za vezu pri Europolu, kao i procedurama i neophodnim logističkim pitanjima koja proizilaze iz predstojeće faze saradnje naše države i ove specijalizovane EU policijske agencije", zaključeno je u saopštenju.