LP traži da se iz Srbije vrati kulturno-istorijsko nasljeđe Budve

"Takva prakasa je ubičajena među svim civilizovanim državama čak i tamo gdje je do "seljenja" umjetničkog blaga došlo u nekom istorijskom periodu, na regularan način "
0 komentar(a)
Budvanska nekropola, Foto: Montenegrina.ne
Budvanska nekropola, Foto: Montenegrina.ne
Ažurirano: 06.12.2013. 10:59h

Opštinski odbor Liberalne partije u Budvi podnio je inicijativu za povraćanje kulturno-istorijskog nasljeđa tog grada i pozvao crnogorskog premijera Mila Đukanovića da tokom najavljene posjete Beogradu, "pred nadležnim ministarstvom Srbije pokrene proceduru vraćanja umjetničkog blaga opljačkanog iz nekropole u Budvi".

"Takva prakasa je ubičajena među svim civilizovanim državama čak i tamo gdje je do "seljenja" umjetničkog blaga došlo u nekom istorijskom periodu, na regularan način ", navodi se u saopštenju LP.

"Kralj Aleksandar I Krađorđević besplatno je pripojio 1918 .godine Crnu Goru Srbiji, a njegov rođak, Knez Pavle po istoj cijeni 1937. svom muzeju u Beogradu dodao neprocjenljivo arheološko blago nekropole starog grada Budve. Kolekcionarski apetit Kneza Pavla, ljubav prema zlatnom nakitu i ostalim dragocijenostima iz "Grada mrtvih“ u Budvi , nauci je poznat kao "arheološka pljačka stoljeća", navodi se u saopštenju LP.

LP navodi da je, prema analizi dr D.Rendića-Miočevića, budvanski helinistički zlatni nakit (ogrlice, narukvice, naušnice, medaljoni, prstenje, kopče- agrafe, privjesci, ukosnice...) oplemenjivao ukus domaćeg stanovništva, "koje je inače bilo vješto u obrađivanju materijala“

"O rimskom staklu iz budvanske nekropole, koje se nalazi u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, pisao je i Milivoje Veličković koji kaže: 1937. godine u Muzej dolazi veoma bogata i naučno zanimljiva kolekcija... znatan broj primeraka helinističke i ranorimske keramike kao i izvestan broj predmeta od bronze..." i konstatuje da je staklo u Budvi "...najbogatije... i po raznovrsnosti oblika i po brojnosti objhekata“. Danas, i kao te 1838.godine kada je arheološko bogatstvo Budve opljačkano, postoji pravno- civilzacijska zaštita kulturnog blaga" ,navodi se u inicijativi LP i dodaje da "detaljniji podaci o razgrabljenom arheološkom blagu iz Budve za stručnjake nijesu tajna".

"Tajna je da li naša država, tj. Ministarsrvo kulture ima svijest o tome. Red je da to saznamo".

Bonus video: