Marunović: Predstava "Koza ili ko je Silvija" je priča o ljubavi i slobodi

Predstava će nakon večerašnje premijere biti na redovnom repertoaru CNP-a, kao nova produkcija Scene Studio
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 13:39h

Premijera predstave “Koza ili ko je Silvija” američkog velikana moderne dramaturgije Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, biće održana večeras u 20 sati na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.

“Koza ili ko je Silvija” je diplomska predstava Danila Marunovića, nastala u saradnji sa Barskim ljetopisom i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Autorski tim koji je radio na predstavi čine: Danilo Marunović, zadužan za dizajn scene, Ivanka Vana Prelević, koja je radila kao asistent na scenskom dizajnu, reditelj Marunović potpisuje izbor muzike, Natalija Vujošević je saradnik na kostimografiji, Mirko Radonjić i Mili Malović zaduženi su za dizajn svjetla. U predstavi igraju Marko Baćović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić i Emir Ćatović.

“Tekst 'Koza ili ko je Silvija' je jedan od najzanimljivijih koje sam pročitao i vjerovatno jedan od najintrigantnijih ikada napisanih... Iako je Martin Grej, stvarni njujorški arhitekta, reprezentativni stanovnik planete, čovjek koji živi u jednoj superliberalnoj porodici, zaljubljuje se u kozu. To nije priča o sodomiji već priča o ljubavi i slobodi. To je komad koji testira našu spremnost da ortkrivamo nove prostore seksualnih sloboda i bilo kakvih drugih sloboda, sa druge strane pravi parodiju na liberalizam koji se u modernom vremenu oteo kontroli i pretvorio svoju suprotnost u nešto što je konzervativno - da li danas živimo u diktatu liberalizma, da li je danas sve dozvoljeno i ko određuje gdje su granice”, približio je reditelj Marunović svoje bavljenje Olbijevim tekstom na juče održanoj konferenciji za novinare, održanoj u CNP-u.

Glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta Marko Baćović, izrazio je zadovoljstvo što nakon više od decenije igra u Crnogorskom narodnom pozorištu, posebno u predstavi rađenoj po tekstu Edvarda Olbija.

“Srećan sam što tumačijm Martina Greja, to je prilika koju glumac dobija jednom u životu. Čestitam Danilu na hrabrosti što je izabrao ovaj tekst. On je pokazao veliki talenat kao i ostali iz njegove ekipe. Predstava je teška za rad, izazovna je i to donosi ogromno zadovoljstvo. Višeslojna je, ima momente vodvilja, brodvejske komedije, porodične drame, i možda najbliže - ona ima tragedijski kontekst. Posmatrajući i preživljavajući ono što se dešava Martinu Greju i njegovoj porodici, suočavamo se sa tim ograničenostima slobode, zapravo dolazimo do zaključka da apsolutne slobode nema”, kazao je glumac Baćović.

Glumica Natalija Vujošević istakla je prednost male scene, Scene Studio, na kojoj će biti igrana predstava, kao daleko intimnijeg prostora u kojem je publika u boljoj poziciji da doživi priču i atmosferu.

Predstava će nakon večerašnje premijere biti na redovnom repertoaru CNP-a, kao nova produkcija Scene Studio.

"Predstava je teška za rad, izazovna je i to donosi ogromno zadovoljstvo. Višeslojna je, ima momente vodvilja, brodvejske komedije, porodične drame, i možda najbliže - ona ima tragedijski kontekst, kazao je Baćović.

Početak karijere na Sceni Studio: “Predstava “Koza ili ko je Silvija” je deveta premijera diplomskih predstava koje su rezultat uspješnog završetka studija režije i glume na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Scena Studio postoji od 1998, a prva premijera desila se 1999. Scena Studio je označitelj početka karijera mladih umjetnika. Drago mi je da će ovom predstavom Danilo Marunović, koji se već uspješno predstavio svojim radom u domenu filma, javnosti ponuditi sebe kao pozorišnog reditelja. Marunović je sa zanimljivom glumačkom podjelom napravio intrigantnu predstavu”, istakao je direktor CNP-a, Janko Ljumović.

Galerija

Bonus video: