“Voodoo Child"

Promovisana knjige Tanje Bakić o Hendriksu: Detalji o rok legendi

Ono što izdvaja ovu knjigu su ekskluzivni intervjui koje je autorka dobila od Rodžera Mejera, slavnog iniženjera zvuka
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 07:53h

Knjiga "Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu" Tanje Bakić promovisana je sinoć u Multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović, a uz autorku je prilikom predstavljanja ovog djela govorio i muzički kritičar i publicista Nebojša Vujović.

Tokom jednočasovne priče održane na dan Hendriksovog rođenja prisutni su mogli od Bakićeve i Vujovića da čuju brojne zanimljive anegdote o legendarnom gitaristi, a kako je rečeno sinoć to je bio samo dio onoga što je sadržano u knjizi "Voodoo Child".

"Jednom je Danilo Kiš rekao da se pripovijetka dijeli na period prije i poslije Borhesa. Tako se i za istoriju rok muzike može reći kad je u pitanju Hendriks. Knjiga “Voodoo Child” sugeriše višeslojnost Hendriksove ličnosti, njegov odnos prema legendi bluza - takođe ljevorukom gitaristi Albertu Kingu, potom niz njegovih inspiracija. Oni koji nisu pročitali najbolju knjigu o Hendriksu Krisa Velča, u knjizi Tanje Bakić naći će niz suštinskih detalja o najznačajnijem gitaristi rok muzike", kazao je Vujović na startu.

On je dodao da se nada da će naredno izdanje ove knjige biti obimnije, s obzirom na to da se Bakićeva, prema njegovim riječima, uglavnom koncentrisala na period kada je Hendriks radio sa grupom “Experience”.

Bakićeva je kazala da je znala da će Hendriks doći na red, s obzirom na to da se i prije bavila rok ikonama 60-ih, a otkrila je da je do ideje o pisanju o legendarnom gitaristi došla dok se bavila jednom studijom o grupi “Deep Purple”. Ona je najavila da će joj sljedeća tema biti Brajan Džouns, osnivač “Rolling Stonesa”.

"Kad sam počela da pišem ovaj, uslovno rečeno, tekst nisam znala da će da bude publikovan kao knjiga, već sam smatrala to esejom. Zato sam bila ograničena, a o Hendriksove muzičke putanje najviše me zainteresovao odgovor na pitanje - kako je Hendriks postao Hendriks? Zato sam se na neki način više bavila Jimie Hendrix Expirienceom, zato što je trenutak kad je oformio taj bend Hendriksa učinio svjetski poznatim", objasnila je Bakićeva.

Ono što izdvaja ovu knjigu su ekskluzivni intervjui koje je autorka dobila od Rodžera Mejera, slavnog iniženjera zvuka koji je snimio mnoge Hendriksove hitove i Keti Ečingam, bivše djevojke kultnog gitariste koja je za potrebe knjige ustupila i fotografije iz privatne kolekcije. Bakićeva je kazala da nije bilo teško doći do ovih intervjua.

"Nisam imala svjesnu namjeru da napravim intervjue, do toga je došlo spontano. Pisala sam Keti, koju sam našla putem njenog veb sajta, kako bih došla do fotografija. Zatim sam pomislila da bih mogla da napravim intervju, ali nisam znala imam li šta da je pitam. Ne znam zašto, ali to mi je bila prva reakcija. Nije mi bilo teško da dođem do nje, kao ni do Rodžera. To su ljudi koji moraju da budu vidljivi ako se ozbiljno bave svojim poslom, tako da se njihovi tragovi na vebu mogu naći uvijek", kazala je ona.

Bakićeva je otkrila da je razmišljala i da napravi intervju sa Hendriksovim bratom Lionom, ali je odustala jer je više željela da se koncentriše na njegovu muzičku staranu.

"Voodoo Child" objavila je "Nova knjiga" uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore, a sinoć su posjetioci mogli da je kupe u KIC-u. Tanja Bakić je autorka knjige "Madona: Robinja ili kraljica", a kao autor, prevodilac i priređivač potpisuje 15 knjiga.

Galerija

Preporučujemo za Vas