Stražari mu rekli da zove novinara

Osuđenik Ivica Neškovića Kuća tužio "Vijesti" i prenio atmosferu iz zatvora
349 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Ćorac, Jelena Jovanović, Foto: Vlado Otašević
Dragan Ćorac, Jelena Jovanović, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 27.11.2013. 20:19h

Osuđenik Ivica Nešković zvani Kuća, kazao je juče u podgoričkom Osnovnom sudu da je na nagovor službenika ZIKS-a, iz zatvora zvao novinara “Vijesti”, pokušavajući da demantuje tekst u kome se navodno bez razloga njegovo ime pominje u negativnom kontekstu.

Nešković je tužio “Vijesti” i novinarku Jelenu Jovanović, zbog teksta “Razvalili sobu Kuće u potrazi za drogom” objavljenog 28. decembra. U tom tekstu navedeno je da su službenici zatvorske policije, skupa sa vodoinstalaterima i keramičarima, razvalili ćeliju Neškovića, zbog sumnje da je prodao drogu pokojnom zatvoreniku R.K., koji je nakon što je dovezen u Klinički centar preminuo usljed predoziranja.

Osuđenik je pred sutkinjom Snežanom Armenko, kazao da su mu dva službenika ZIKS-a sugerisala da nazove telefonom Jovanović i da demantuje da mu je pretresana soba.

“U krugu zatvora mi je neko rekao da se moje ime pominje u novinama u kontekstu smrti R.K. Odmah sam otišao u upravu da vidim o čemu se radi. Sjećam se da su Rajo Sekulić i Željko Reljić bili prisutni i primili me. Oni su inače službenici obezbjeđenja u ZIKS-u. Rekli su mi bukvalno - 'Evo vidi što čine', ali i da se uprava nije javljala novinarima vezano za smrt R.K. Predložili su mi i da zovem novinare da dođu u zatvor i da će mi oni potvrditi da to nije istina", rekao je Nešković.

Kazao je da je poslušao savjet službenika ZIKS-a.

“Zvao sam novinara koji je kolega tužene, a čiji broj mi je neko od drugova dao i htio sam da pričam sa Jovanović, ali ona nije htjela da priča sa mnom”, kazao je Nešković.

On je sutkinji objasnio da često mijenjaju telefone u zatvoru i da su njih nekoliko osuđenika “na jedan mobilni telefon”.

“Obezbjeđenje uglavnom zna da mi negdje posjedujemo telefone", rekao je Nešković.

On je rekao da ne krije da je koristio heroin.

“Ali to više ne činim, jer sam postao otac. Ponekad, kada mi dođe psihička kriza za heroinom, jer fizičke nemam, uzmem tabletu subuteks. Meni je poznato da su znali da dođu u po neku ćeliju prilikom vršenja provjera da polome neku pločicu ili cijevi ako posumnjaju na nešto, ali kod mene nikad nijesu polomili ništa", kazao je Nešković.

Tvrdi da njegova ćelija povodom slučaja smrti pokojnog R.K. nije pretresana.

“Bilo je navedeno i da je kod mene tom prilikom nađen mobilni telefon. U takvim slučajevima mora se sačiniti službena zabilješka o oduzimanju tog telefona i ja bih to morao potpisati i odgovarati disciplinski za to. U tom slučaju ja nijesam ni odgovarao, niti je bilo kakav disciplinski postupak pokrenut protiv mene”, rekao je Nešković.

Jovanović: Informaciju dobila od uprave ZIKS-a

Novinarka Jovanović, kazala je da je bila u Turskoj kada je preminuo R. K.

“Tada sam, telefonskim putem, dobila informaciju da postoje indicije da je pomenuti preminuo usljed konzumiranja neke od opojnih supstanci. Tu informaciju sam proslijedila crnoj hronici i uredniku. Kada sam se vratila iz Turske priču sam preuzela i istraživala sam u tom pravcu", istakla je ona.

Rekla je da ne želi da otkrije izvore te informacije, pojašnjavajući malo bliže odakle ju je dobila: “Mogu samo da kažem da sam istu informaciju dobila od Uprave policije i uprave ZIKS-a”.

Jovanović je kazala da joj nije poznato da je Nešković zvao redakciju “Vijesti” i da je tražio da razgovara sa njom. Punomoćnik “Vijesti” i Jovanović, advokat Dragan Ćorac, predložio je sudu da zvanično iz ZIKS-a pribave podatke o pretresu ćelije tužioca.

Bonus video: