Nova knjiga Dimitrija Popovića: Proces preobražaja

Knjigai predstavlja i nastavak književnog opusa proslavljenog slikara...
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 07:59h

Nova knjiga Dimitrija Popovića “Proces Kafkinog preobražaja” objavljena je u Zagrebu u izdanju zagrebačkog Antibarbarusa i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Naslov knjige u cjelosti glasi “Proces Kafkinog preboražaja (ili Kako se Gregor Samsa pretovrio u insekta)” i predstavlja nastavak književnog opusa proslavljenog slikara.

“Za Kafkinu pripovjetku 'Preobražaj' prvi sam put čuo u hodniku cetinjske gimnazije. Za vrijeme velikog odmora jedan mi je znanac iz trećeg razreda (ja sam tada bio u drugom) rekao s neskrivenim gađenjem kako je za lektiru morao pročitati neku odvratnu priču o čovjeku koji se pretvorio u insekta. Budući da su me insekti privlačili ta ideja preobrazbe čovjeka u kukca toliko me zaintrigirala da sam istoga dana, predvečer, uspio posuditi tu tanku knjižicu crvenih korica na kojima je pisalo 'Kafka - Preobražaj'”, zapisao je Popović u “Post scriptumu” knjige “Proces Kafkinog preobražaja”.

Od devedesetih godina prošlog vijeka Dimitrije Popović se, osim kao uspješan slikar, predstavlja i kao književnik. Objavio je knjige eseja “Veronikin rubac” (Matica hrvatska, Zagreb, 1996), “Smrt u slikarstvu” (Matica hrvatska, Zagreb, 2001), “Corpus Mysticum” (Prometej, Zagreb, 2007), “Blud i svetost” (Naklada Ljevak, Zagreb, 2005), knjigu priča “Priče iz Arkadije” (Exlibris, Zagreb, 2010), roman “Raspeće strasti” (Naklada Ljevak, Zagreb, 2008), knjigu pripovjedaka “Smrt Danila Kiša” (V.B.Z. Zagreb, 2011). Na književnom konkursu “Ranko Marinković” za najbolju kratku priču hrvatskog “Večernjeg lista” 2010. godine nagrađen je trećom nagradom za priču “Porođaj”. Na istom konkursu nagrađen je 2012. i 2013. godine drugom nagradom za priče “Orhideja” i “Omča”.

Dimitrije Popović priredio je 68 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 30 domaćih i međunarodnih nagrada. Jedan je od 17 umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su pozvani da odgovore na pismo koje je Papa Jovan Pavle II poslao umjetnicima, i čiji su odgovori objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Jovanu Pavlu II” 2003. godine u Milanu.

Kao mladi i zapaženi umjetnik 1982. godine u Forchajmu imao je zajedničku izložbu grafika sa Salvadorom Dalijem. Iste godine povodom velikom jubileja “Leonardo a Milano” prikazan je Popovićev ciklus crteža “Omaggio a Leonardo” u milanskoj palati Sormani. Njegov ciklus raspeća “Corpus Mysticum” izlagan je u Rimu u godini jubileja, 2000 godina hrišćanstva.

Bonus video: