Pomorski muzej u Kotoru: "Jadran" kroz objektiv Stevana Kordića

Još jednom se pokazalo da je Kordić naš najbolji marinistički fotograf – „digitalni sljedbenik“ čuvenog slikara-mariniste Vasilija Ivankovića iz 19.vijeka
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 10:40h

Slavni jedrenjak, školski brod Mornarice Crne Gore „Jadran“, uljepšao je preksinoć zidove Pomorskog muzeja u Kotoru na umjetničkim fotografijama velikog formata čiji je autor poznati bokeljski fotograf mr Stevan Kordić.

Brod koji ove godine slavi 80-tu godišnjicu službe, i koji i danas plovi na način na koji su to radili klasični jedrenjaci 19. stoljeća, našao je svoje mjesto u Pomorskom muzeju u društvu brojnih drugih starih umjetničkih slika na kojima su prikazani neki od čuvenih bokeljskih jedrenjaka što su tom kraju donijeli slavu, materijalno i kulturno bogatstvo po kome se Boka i danas prepoznaje.

Na dvadesetak fotografija velikog formata, prikazan je „Jadran“ i detalji sa tog broda tokom ljetošnje plovidbe jedrenjaka sa studentima Fakulteta za pomorstvo iz Kotora na školskom krstarenju na ruti Tivat-Barleta-Bari-Kotor.

Na njemu je učestvovao i profesor tog fakulteta Stevan Kordić koji je putovanje iskoristio da napravi upečatljiv niz umjetničkih fotografija što su još jednom pokazale da je Kordić danas naš najbolji marinistički fotograf – „digitalni sljedbenik“ čuvenog slikara-mariniste Vasilija Ivankovića iz 19. vijeka.

"Ovom izložbom dokazali smo da veoma uspješno mogu sarađivati tri institucije: Mornarica Vojske Crne Gore, Fakultet za pomorstvo i Pomorski muzej koji su povezani zajedničkom niti – pomorstvom, i tim pokazujemo da obrazovanje, nauka i kultura mogu da grade zajedničku piramidu u gradu koji je od vjekova bio poznat kao pomorska destinacija i gdje se prožimaju pomorstvo i kultura minulih epoha", kazala je direktorica Pomorskog muzeja Kotor, mr Mileva Pejaković-Vujošević.

Otvarajući izložbu, dekan Fakulteta za pomorstvo dr Danilo Nikolić naglasio je da je ona priređena povodom 19. novembra – Dana te visokoškolske ustanove koja obilježava 54 godine uspješnog rada, kao i povodom 21. novembra – Dana Opštine Kotor.

"Imao sam na raspolaganju školski brod 'Jadran', kompletnu njegovu posadu, šezdesetak studenata i svojih kolega, te fenomenalne prirodne uslove koji su se 'pogodili' na moru 11. maja ove godine.

Razapeta jedra, vjetra tek malo da budu puna, morska površina malčice naborana, dok se sunce probijalo kroz oblake, tek toliko da da plavetnila nebu, oblacima i moru.

U takvim perfektnim okolnostima teško da ne možete da napravite dobre fotografije, to je prosto materijal od kojeg se pravi dobra izložba", istakao je autor postavke mr Stevan Kordić.

Objedinjavajući dokumentarno i poetsko, njegova izložba publiku, poput vremeplova, vraća u neka stara, romantična vremena brodova na jedra koja su još uvijek živa u predstavama i kolektivnoj svijesti mnogih Bokelja. U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska klapa "Bokeljski mornari".

Galerija

Bonus video: