Umrla Doris Lesing

U obrazloženju Nobelove nagrade stoji da je Lesing epičar ženskog iskustva koji je sa skepticizmom, vatrenošću i vizionarskom snagom kritički pisao o civilizacijskim podjelama
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 16:34h

Britanska književnica Doris Lesing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2007, umrla je u 95. godini, prenosi danas BBC.

Lesing je najpoznatija po romanima "Zlatna bilježnica", "Peto dijete", "Ljeto prije sumraka", "A posebno, mačke", a kada je 2007. u 88. godini dobila Nobelovu nagradu za cjelokupno životno djelo, bila je najstarija dobitnica Nobela za književnost.

Posljednji roman "Alfred i Emili" objavila je 2008, a pisala je i kratke priče, drame, poeziju, dva libreta za opere Filipa Glasa, i jedan strip

Rođena je na teritoriji današnjeg Irana, a kao dijete se preselila u Južnu Rodeziju, sada Zimbabve, prije nego što je 1949. došla u Englesku.

Njen prvi roman "Trava pjeva" objavljen je 1950, a sa "Zlatnom bilježnicom" 1962. je napravila proboj u svijet književnosti.

U obrazloženju Nobelove nagrade, Švedska akademija je Lesing opisala kao "epičara ženskog iskustva, koji je sa skepticizmom, vatrenošću i vizionarskom snagom kritički pisao o civilizacijskim podjelama".

Pošto je saznala da je dobila Nobela, izjavila je da joj je "veoma drago", ali je podsjetila da joj je 1960-tih rečeno da je komitet za Nobelovu nagradu ne voli i da je nikad neće dobiti.

"Pa su sad odlučili da mi je daju. Zašto? Mislim, zašto me sad vole više nego što su me tad voljeli?", upitala je ona.

Švedska akademija je navela da je "Zlatna bilježnica" smatrana "pionirskim radom" koji "pripada nekolicini knjiga koje su osvijetlile muško-ženske odnose u 20. vijeku".

Kao autorka, Lesing se, međutim, distancirala od feminističkog pokreta.

Teme njenih ostalih romana kreću se od poluautobiografskih afričkih iskustava do društvene i političke borbe, psiholoških trilera i naučne fantastike.

Posljednji roman "Alfred i Emili" objavila je 2008, a pisala je i kratke priče, drame, poeziju, dva libreta za opere Filipa Glasa, i jedan strip.

U maju 2008. izjavila je da se Nobelova nagrada za nju pretvorila u "pravu katastrofu", jer je otkad ju je dobila prestala da piše, i umjesto toga samo daje intervjue. Upozorila je mlade pisce da koriste svoj talenat, jer on brzo nestaje.

Galerija

Bonus video: