Čuvajte najmlađe

Televizori i kompjuteri u sobama djeci ometaju san i stvaraju anksioznost

Naučnici su preporučili da roditelji iz dječijih spavaćih soba sklone televizore, kompjutere i mobilne telefone
108 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 23:23h

Jedno istraživanje u Engleskoj ukazuje na mogućnost da televizori, kompjuteri i mobilni telefoni koji se nalaze u dječjim spavaćim sobama izazivaju kod mališana anksioznost i remete pravilan san.

Na osnovu dobijenih rezultata iz istraživanja naučnici su preporučili da roditelji iz dječijih spavaćih soba sklone televizore, kompjutere i mobilne telefone jer između ostalog podstiču anksioznost i remete san, što dovodi do lošijeg uspjeha u školi.

Rezultati su pokazali da različite vrste ekrana ili igračkih konzola u spavaćim sobama navikavaju mozak da sobu percipira kao mjesto za zabavu umjesto mirnu zonu koja je namijenjena za odmor, dok recimo igranje nasilne video igre u spavaćoj sobi čini da djeca to mjesto vide kao opasno mjesto.

Ova studija je objavljena godinu nakon što je nadzorno tijelo Ofcom otkrilo da tinejdžeri prosječno svake sedmice pošalju najmanje 193 vrste kratkih SMS poruka, što je duplo više nego u 2011. godini, a isto istraživanje je pokazalo da skoro 70% djece u svojim spavaćim sobama imaju televizore.

Sada su nakon novog istraživanja roditelji upozoreni da bi trebalo da sve ekrane sklone iz dečijih spavaćih soba, kako bi mogli da im obezbijede neophodan kvalitetan odmor, jer se pokazalo da učenici koji do kasno ostaju uz televizore imaju lošije rezultate u školi zbog poremećene sposobnosti da rješavaju probleme, kao i da lošije pamte.

Kvalitetan san bitan za djecu (Foto: Shutterstock)

Pokazalo se da odlaganje odlaska na spavanje samo sat vremena ima jako loše posljedice po dječje kognitivne sposobnosti i mogućnost fokusiranja na rješavanje zadataka koji su pred njima.

Tako je tehnologija postala jedan od glavnih krivaca za poremećaj sna, a doktorka Dženifer Vriend koja je vodila istraživanje, naglašava da spavanje sa elektronskim uređajima u sobi stvara trajan utisak da je spavaća soba mjesto na kome ih uvijek čeka zabava, umjesto da se tu odmaraju.

"Pravilan san dovodi do bolje emocionalne stabilnosti, pozitivnijeg raspoloženja i poboljšane pažnje, koji vode do boljeg uspjeha u školi, a pored toga u toku spavanja u mozgu se slažu sve informacije koje smo u toku dana usvojili", dodala je doktorka Vriend.

Istraživanje je bilo usmjereno na grupu od 32 mališana između osam i dvanaest godina koji su spavali u prosjeku 9 sati noću.

U prvoj sedmici su djeca bez problema obavljala svoje uobičajene dnevne radne zadatke, a nakon toga su podijeljena u dvije grupe. Prvoj grupi je smanjeno vrijeme za spavanje četiri uzastopna dana, dok je drugoj grupi vrijeme za spavanje povećano.

Djeca sve češće sa elektronskim uređajima (Foto: Shutterstock)

U prosjeku, oni koji su odlazili ranije u krevet su dobijali ok 73 minuta "ekstra sna" u odnosu na one koji su na spavanje išli kasnije, a kognitivne i emocionalne razlike između grupa su bile izuzetno značajne.

Nakon svakog četvorodnevnog ciklusa djeca su rješavala testove iz matematike, mjeren im je stepen pažljivosti i kratkoročna radna memorija, a roditelji su čuvali podatke o ponašanju njihove djece.

Na osnovu tih podataka je zaključeno da čak i skromne promjene u trajanju sna koje se nakupe u toku nekoliko dana ozbiljno utiču na smanjenje dječjih emocionalnih i kognitivnih sposobnosti, a da veći nivo hroničnog odsustva sna pravi još veće poremećaje.

Zbog toga su stručnjaci preporučili roditeljima da iz dječjih spavaćih soba izbace televizore, kompjutere, konzole za igranje i mobilne telefone, a da posebno treba raditi na širenju informacija i edukaciji zdravstvenih radnika, roditelja i djece da su zdrave navike pri spavanju izuzetno važne za pravilan razvoj djece, dok nezdrave navike izazivaju ozbiljne posljedice.

Galerija