Počinje MIT Fest: Noćno putovanje kroz grad

Montenegro International Theatre Fest će, kako je najavljeno, predstaviti kvalitetan pozorišni, muzički i filmski program, a biće promovisane i nove drame mladih autora iz CG
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 09:52h

Performans “Super Night Shot” pozorištne grupe “Gog Squad” iz Njemačke, otvoriće večeras u 20 sati u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, “nulti” Montenegro International Theatre (MIT Fest).

MIT Fest, čiji je producent i organizator Kraljevsko pozorište sa Cetinja, predstaviće do 21. novembra, kako najavljuju, kvalitetan pozorišni, muzički i filmski program, a biće promovisane i nove drame mladih autora iz Crne Gore.

“Gob Squad” je internacionalna umjetnička grupa iz Njemačke, čiji se rad od 1994. godine temelji na zajedničkom ispitivanju performansa, medija i nove tehnologije. Brojne performanse, instalacije i filmove karakteriše kolizija zabave i užitka sa strogim konceptom beskompromisnih umjetničkih inovacija.

Istražuju tačke u kojima pozorište zadovoljava umjetnosti, medije i stvarni život. U pozorištima i galerijama, stavljaju svoj rad u srce urbanog života - u kuće, u radnje, podzemne stanice, na parkinzima, u hotelima, ili direktno na ulice.

Pozorištna grupa “Gob Squad” proteklih dana je radila radionice sa diplomiranim glumcima, rediteljima, dramaturizma i studentima Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u okviru MIT Festivala.

Njihov performans, koji će večeras otvoriti MIT Fest, pod nazivom “Super Night Shot” je magično noćno putovanje kroz ulice. Puno neočekivanih iznenađenja, u kojim publika postaje zvijezda filma. Performans grupe Gob Squad “Super Night Shot” pokušava da uzdigne banalnost svakodnevice do glamura i sjaja na velikom ekranu blokbastera.

Grad postaje filmski set, mjesto gdje grafiti, automobili i zgrade postaju rekviziti i scenografije, a svaki prolaznik potencijalni prijatelj, ljubavnik ili heroj. Zvuk se uživo miješa sa jakim elementima filmske muzike. Rezultat toga je performans koje je na pola puta između pozorišta i filma koji govori o našem odnosu prema gradskoj sredini.

Performans grupe “Super Night Shot” je imao skoro dvjesta jedinstvenih prezentacija, a svako izvođenje je prikazano samo jednom i to u gradu koji je domaćin.

Pored “Gob Squada” na MIT Festu će nastupiti pozorište “Kosztolányi Dezső iz” iz Subotice sa predstavom ”One Girl Show” (Šou jedne djevojke) koju je režirao Andraš Urban, “Teatrul Naţional Timişoara” iz Rumunije sa predstavom “No dogs allowed” (Zabranjeno za pse) argentinskog reditelja Rodriga Garsije, biće prikazana predstava festivala Kotor Art-a “Njegoš za djecu” Petra Pejakovića i predstava “Žabar” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, u režiji Lidije Dedović, koja će 21. novembra zatvoriti festival.

Na zatvaranju će biti proglašen i najbolji dramski tekst mladih crnogorskih dramaturga. U sklopu MIT festivala biće održani koncerti grupe “Grossman” i Vanje Muhovića. U okviru filmskog programabiće prikazano ostvarenje “Jagode” u režiji Jelene Milošević u produkciji Montenegrofilm d.o.o. sa Cetinja.

Bonus video: