MIT Fest na Cetinju: "Gob Squad" na otvaranju

MIT Fest sastoji se od uglednih evropskih predstava različitih žanrova, kvalitetne muzike, filmova, događaja izvan pozorišta i u pozorištu...
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2013. 12:06h

Ovogodišnji ”nulti” Montenegro International Theatre (MIT Fest) održaće se od 15. do 21. novembra na Cetinju.

MIT Fest, kako najavljuje producent i organizator - Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, sastoji se od uglednih evropskih predstava različitih žanrova, kvalitetne muzike, filmova, događaja izvan pozorišta i u pozorištu, kao i promovisanja novih drama mladih dramaturga iz Crne Gore.

“Ideja festivala se zasniva na komunikaciji sa javnošću i regionom, kao i integraciji različitih načina umjetničke estetike, u razvoju svijesti kod mladih ljudi o hrabrosti, o urbanom, o intelektualnom i kreativnom životu, sa posebnim osvrtom na kulturu i umjetnost”, navodi se u saopštenju organizatora uz želju da festival što prije razvije međunarodnu razmjenu sa respektabilnim pozorištima.

Na ovogodišnjem Montenegro International Theatre (MIT Fest), publika će biti u prilici da vidi jednu od najboljih nezavisnih pozorišnih grupa Njemačke “Gob Squad” iz Berlina sa svojom predstavom “Super Night Shot” (Super noćni snimak), koja će otvoriti festival. Pored njih na festivalu će nastupiti pozorište “Kosztolányi Dezső iz” iz Subotice sa predstavom “One-Girl Show”' (Šou jedne djevojke) koju je režirao Andraš Urban, “Teatrul Naţional Timişoara” iz Rumunije sa predstavom “No dogs allowed” (Zabranjeno za pse) u režiji poznatog argentinskog reditelja Rodriga Garsije, biće prikazana predstava festivala Kotor Art “Njegoš za djecu” u režiji Petra Pejakovića i predstava “Žabar” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, u režiji Lidije Dedović, kojom će 21. novembra biti završen MIT Fest.

Takmičarski dio festivala se sastoji u čitanju drama mladih dramarturga iz Crne Gore. Publika će glasati za najbolji dramski tekst promo festivala, a pobjednici će biti proglašeni na završnoj večeri festivala - 21. novembra.

Montenegro International Theatre je podržan od strane Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i saobraćaja, Opštine Cetinje, od Velike Britanije, Italije, Njemačke, Turske, Grčke, Srbije, Bugarske, Belgije, Sjednjenih Američkih Država, Francuske i Austrije, od ambasada stranih zemalja koje su imale svoje predstavništva na Cetinju. Festival je veliku podršku dobio od Gete instituta i Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Muzički i filmski programi

U okviru MIT Festa biće organizovan koncert Vanje Muhovića, koji će se predstaviti ne samo sa urbano tradicionalnom muzikom Bosne i Hercegovine već i sa tradicionalnom muzikom cijelog Balkana. Na festivalu će u okviru filmskog programa biti prikazano ostavrenje “Jagode” u režiji Jelene Milošević, u produkciji Montenegrofilm d.o.o. sa Cetinja, a festivalu će se pridružiti i predstavnici slovenačkog “Grossmann festivala filma i vina” posvećenom hororu i fantastici, koji će predstaviti kratkometražne horor filmove ex-Yu produkcije. Sa njima dolazi i popularni bend “Cypher Louis” iz Ljutomera.

U okviru MIT Festa biće održane radionice koje će studentima, diplomiranim glumcima, rediteljima i dramaturizma cetinjskog FDU-a voditi pozorišna njemačka grupa “Gob Squad”' iz Berlina. Drugu radionicu o samoodrživosti i umjetnosti - “Biznis model za kulturu u 2015. i dalje” vodiće Eni Igl, a organizuje je British council centar.

Galerija

Bonus video: