Crna Gora u "narandžastom području" svjetske mape depresije

Otkriveno je da je depresija drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu ima više od četiri odsto svjetske populacije
83 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 13:24h

Na Bliskom istoku i u Severnoj Africi ljudi pate od depresije više nego bilo gdje na svijetu, navodi se u novoj studiji naučnika sa australijskog Univerziteta u Kvinslendu.

U tim regijama depresija ljudima oduzima godine života, piše portal Klix.ba.

Crna Gora je na mapi u grupi zemalja označenih sa više nivoa crvene boje, što znači da je stepen depresije visok. Od zemalja u okruženju, slično je "obojana" jedino Hrvatska (nešto jačom nijansom), dok su ostali susjedi, sudeći po tim podacima, u prosjeku manje depresivni.

U studiji objavljenoj ove nedjelje u žurnalu PLOS Medicine navodi se da su korišteni podaci o rasprostranjenosti, učestalosti i trajanju depresije. Otkriveno je da je depresija drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu ima više od četiri odsto svjetske populacije.

U mapi koja je prikazana istaknuto je koliko stanovništva u svakoj zemlji pati od depresije, odnosno ima dijagnozu kliničke depresije.

Jasno je da u zemljama u kojima je razvijenija svijest o ovoj pojavi i koje imaju lakši pristup ustanovama koje to liječe postoje i podaci o višoj stopi depresije.

Siromašne zemlje bez pouzdanih anketa o stepenu depresije

Zemlje u kojima vladaju tabui protiv poremećaja u mentalnom zdravlju takođe imaju zabilježenu nižu stopu depresije.

Takođe je bitno istaći da u siromašnim zemljama ne postoje pouzdane ankete o depresiji, te su istraživači bili primorani da procjene zasnivaju na statističkim modelima regresije.

Foto: Shutterstock

I pored svega ovoga, njihova otkrića su značajna i često iznenađujuća.

Više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, Subsaharskoj Africi, Istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa je zabilježena u Istočnoj Aziji, u Australiji i Novom Zelandu i Jugoistočnoj Aziji.

Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije ima u Avganistanu, a najmanje u Japanu.

Galerija

Bonus video: