KOLATERALNA ŠTETA

Bunu u SAJ-u platio vođa C tima

Zbog nezadovoljstva, održan hitan sastanak elitne policijske jedinice - glavni “krivac” za loše stanje označen starješina za obuku i nastavu Miodrag Drobac
580 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 17:32h

Pobunu u redovima Specijalne antiterorističke jedinice platio je juče vođa C tima Miodrag Drobac, kojem je na zajedničkom sastanku elitne jedinice saopšteno da odmah razduži opremu!

Tim potezom pronađen je “krivac” u redovima jedinice, nakon čega su juče popodne iz vrha Uprave policije poslali saopštenje u kojem su poručili: “Stanje redovno u SAJ-u”...

Prema zvaničnoj verziji Uprave policije, Drobac je razdužen zbog “nefunkcionisanja odnosa sa jednim brojem potčinjenih službenika u sistemu jedinice”.

“Tokom sastanka u SAJ-u donijeta je odluka da se uputi predlog ka direktoru Uprave policije da se jedan od starješina, zbog nefunkcionisanja odnosa sa jednim brojem potčinjenih službenika u sistemu subordinacije, rasporedi na druge poslove i zadatke u okviru Uprave policije”, piše u saopštenju UP.

“Vijesti” saznaju da je Drobac, koji je u SAJ-u godinama bio zadužen za obuku i nastavu pripadnika, na sastanku jedinice sa komandantom Mladenom Markovićem, označen kao glavni “krivac” za nepoštovanje potčinjenih, nedisciplinu ali i za “vojnički dril”...

Drobac, foto: Facebook

U usmenom razgovoru, Drobcu je saopšteno da razduži opremu i to uz obrazloženje da su samo zbog njega, navodno, bili loši međuljudski odnosi u jedinici koja broji oko 80 pripadnika.

“Nemam komentar”, kazao je juče Drobac novinaru “Vijesti”, kada je upitan da prokomentariše odluku komandanta SAJ-a.

Nakon odluke da vođa C tima na određeno vrijeme ode kući, “Vijesti” saznaju da je komandant Marković na sastanku jedinice pripadnicima rekao da je uvažio njihove kritike na račun starješine Drobca, te da više nema razloga da “pišu peticiju”.

Komandant im je poručio da bi pisanje peticije zbog nezadovoljstva prema starješinama, bio i “otvoren atak na njega ali i na instituciju Uprave policije”.

U saopštenju UP, piše da je Marković sastanak u kampu na Zlatici održao samo zbog pisanja “Vijesti”, gdje je u tekstu “Pobuna u SAJ-u”, navedeno da nezadovoljni pripadnici jedinice pišu peticiju koju namjeravaju da predaju vrhu Uprave policije i MUP-a.

“Na sastanku je otvoreno razgovarano o svim pitanjima značajnim za profesionalno funkcionisanje ove elitne policijske jednice. Konstatovano je da nijedan službenik SAJ-a nije inicijator ili potpisnik bilo kojeg dokumenta, koji bi se mogao smatrati peticijom po bilo kom osnovu. Dokument, koji bi se mogao smatrati peticijom nije do danas - 8. novembra 2013. godine, do kraja radnog vremena stigao ni na jednu zvaničnu adresu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi UP.

“Vijesti” su juče objavile da 30-ak nezadovoljnih pripadnika jedinice piše peticiju, jer više ne žele da trpe loš odnos nekih starješina prema njima, “vojnički dril”, prijetnje...

U tekstu je navedeno da oni namjeravaju da peticiju žele da predaju vrhu UP i MUP, te da taj dokument u četvrtak nije ni izašao iz kampa.

Policija je navela da, ukoliko peticija bude dostavljena na jednu od njihovih adresa, “nadležna služba ili nadležni rukovodilac će detaljno sagledati njegovu sadržinu, prema kojoj će se odnijeti shodno zakonu”.

UP je poručila i da se sve aktivnosti u SAJ-a odvijaju na redovan način, shodno utvrđenom planu obuke i rada.

“Službenici ove jedinice timski i profesionalno izvršavaju povjerene poslove i zadatke”, piše na kraju saopštenja UP.

SAJ se u medijskoj žiži našla krajem avgusta ove godine kada je bivši pripadnika te jedinice Brajuško Brajušković optužio bivšeg komandatna Veselina Veljovića i njegovog tadašnjeg zamjenika Miljana Perovića da su tokom 1999. do 2001. godine, navodno, organizovali “crne trojke”, koje su imale zadatak da prebijaju novinare, protivnike režima i opozicionare...

Specijalna antiteroristička jedinica ove godine je slavila četiri decenije postojanja, a formirana je za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbjednosti - borbi protiv terorizma, ali i za pružanje asistencije drugim organizacionim jedinicama prilikom hapšenja kriminalaca i čuvanja javnog reda i mira.

Drobac vojni kadar

Vođa C tima Specijalne antiterorističke jedinice Miodrag Drobac važi za jednog od ponajboljih starješina u elitnim jedinicama UP.

Drobac je zavšio Vojnu akademiju u Beogradu, ali se zaposlio u UP gdje je već deceniju bio zadužen za držanje nastave ali i planiranje obuke za pripadnike SAJ-a.

Nezadovoljni pripadnici SAJ-a, sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, kažu da je on juče bio samo “koletaralna šteta u njihovom sistemu”. Oni tvrde da ništa manje nijesu bili nezadovoljni odnosom pomoćnika komandatna Mirka Banovića ali ni starješine Marka Kalezića.

Druga peticija lako prošla

Jedna druga peticija, doduše bivših i nekih sadašnjih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, početkom septembra je ugledala svjetlost dana.

Peticija sa potpisima 82 pripadnika SAJ-a iz perioda 1999. do 2001. godine našla se u javnosti jer su se “sajovci” našli prozvanim u tvrdnjama bivšeg kolege Brajuška Brajuškovića.

Oni su tada javno demantovali da imaju bilo kakve veze sa tvrdnjama da su u to vrijeme postojale “crne trojke” koje su po naredbi tadašnjih komandanata Veselina Veljovića i Miljana Perovića prebijali neistomišljenike režima. Tom peticijom su bivši pripadnici SAJ-a pokazali i da su još odani bivšem komandantu...

Galerija

Preporučujemo za Vas