Novi sukob učenika katolika i muslimana u Tuzima

Orahovac kaže da u njegovoj školi ima đaka iz Karabuškog Polja i Zete, ali da mnoga djeca iz Tuzi “zbog straha od katolika” idu u školu u Podgorici
404 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 07:59h

Devetnaestogodišnji Bajram Orahovac iz sela Vladne kod Tuzi pretučen je u ponedjeljak poslije podne ispred Gimnazije „25 maj“ u Tuzima, dok je sa drugarom A.O. stajao ispred škole.

Njih je, kako je juče ispričao „Vijestima“, napala grupa maturanata iste škole sa kojima su se sporečkali. Tuča je prijavljena policiji, gdje su već svi dali izjave, a Bajramov otac Dino Orahovac tvrdi da je posrijedi etnička netrpeljivost Albanaca katolika prema muslimanima i pravoslavcima, koju navodno potpaljuju čak i neki profesori.

„Prekjuče sam izašao sa časa matematike da uzmem jaknu, kada me u holu napao učenik albanskog odjeljenja V. C., namjerno me zakačio ramenom, a onda je počeo nešto da mi priča na albanskom, prišao mi i udario me šakom ulice. Udarao me i šutirao kada sam pao, dok neko nije naišao i podigao me. Vratio sam se u učionicu i ispričao profesoru šta se desilo. On me on uputio na direktora i pedagoga“, ispričao je Orahovac.

On tvrdi da nije htio da posluša nastavnika jer zna da direktor ništa ne bi preduzeo da ga zaštiti.

„Poslije škole sam se sa A.O. zadržao ispred zgrade. Na desetak metara od nas bio je V. C. sa drugovima. Poslije nekoliko rečenica na albanskom oni su nasrnuli na nas. Tukli su nas nogama, rukama, i u jednom trenutku sam izgubio svjest. Kad sam se osvjestio, bio sam sav krvav, a oni su se u međuvremenu razbježali“, kaže Orahovac, koji tvrdi da je sve to snimila kamera za video nadzor postavljena na školi.

Gimnazija u Tuzima

Učenik trećeg razreda kaže da u njegovoj školi ima đaka iz Karabuškog Polja i Zete, ali da mnoga djeca iz Tuzi “zbog straha od katolika” idu u školu u Podgorici.

„Nas ponekad vrijeđaju zovući nas 'Zećanima'“, kaže on.

Njegov otac Dino Orahovac rekao je da je bio u školi i pogledao kod direktora snimak tuče u hodniku.

“Direktor Semir Ljaljević rekao mi je da incident ispred škole ne može da se vidi jer je loš snimak”, rekao je on.

Orahovac tvrdi da je posrijedi netrpeljivost učenika albanskih odeljenja prema djeci koja uče nastavu na maternjem jeziku, i da zbog toga već godinama postoji isti problem, jer su to prošla i njegova dva starija sina.

„Jednog sam ispisao i vodio u Rožaje da završi školu, ali sada neću odustati, ovo mora da se riješi“, rekao je on.

„Jednog sam ispisao i vodio u Rožaje da završi školu, ali sada neću odustati, ovo mora da se riješi“, kaže Orahovac

Dino Orahovac tvrdi da većina profesora gimnazije huška učenike katolike na drugu djecu, kao i da je zbog sličnih incidenata prošle godine trebalo biti izbačeno iz škole stotinak đaka.

„Roditelji su se tada sastali i djeca su se pomirila, ali sada se kajem zbog toga. Iz našeg sela je 10-ak đaka izbačeno iz škole navodno zbog neopravdanih”, tvrdi Orahovac, koji kaže da je razredna njegovog sina Danka Madžgalj upoznata sa svim i da ga je savjetovala da istraje.

Ona, međutim, nije juče bila voljna da priča o svemu, rekavši samo da je kratko obaviještena o tuči i uputila nas na direktora škole. Ljaljević je ignorisao pozive i poruke, kao i proljetos kada se u njegovoj školi takođe dogodila tuča između albanskih učenika katoličke i muslimanske vjere.

Ministarstvo prosvjete je odgovorilo „Vijestima“ da je upoznato sa tučom koja se desila u ponedjeljak, ali su ignorisali činjenicu da se ponavljaju tuče između katoličkih i muslimanskih đaka.

Troje đaka Gimnazije N. G., M. Lj. i D. C. povrijeđeno je proljetos u masovoj tuči koja se dogodila u dvorišu iste škole. Tada je prekršajne prijave zaradilo 12 učenika. Među njima je bio i Orahovac, ali i A. Đ.,V. Đ., A. O., E. Lj, Lj. Lj., B. Lj i N. N.

Orahovac traži od Ministartsva, policije i tužilaštva da rješe ove višegodišnje probleme u gimnaziji u Tuzima

Policija je u ponedjeljak, kako je rekao juče Dino Orahovac, uzela izjave od njegovog sina i Anesa Orahovca, te od K. S., V. C. i N. A., koji su ih, kako tvrdi, teško pretukli.

“Nekoliko puta smo u međuvremenu bili u hitnoj jer mu je bilo muka, a dobio je 10 dana poštede. Šta će biti kad se vrati u školu strahujem, jer je Anes juče gađan kamenicama”, ističe Orahovac.

On traži od Ministartsva, policije i tužilaštva da rješe ove višegodišnje probleme u gimnaziji u Tuzima.

Nastavno vijeće danas raspravlja o tuči

Ministarstvo prosvjete je u stalnoj komunikaciji sa upravom JU Gimnazija „25. maj“ u Tuzima, kao i sa svim ostalim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, tako da smo blagovremeno obaviješteni o pomenutom slučaju, rekla je juče portparolka Ivona Međedović. Ona je dodala da ministarstvo nije nadležno da izriče vaspitne mjere prema učenicima koji ne ispunjavaju dužnosti ili se ne pridržavaju školskih pravila.

“Vaspitne mjere prema učenicima izriče škola, u skladu sa Zakonom o gimnaziji i Pravilnikom o načinu i potupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije. Uprava JU Gimnazije '25. maj' informisala nas je da su preduzete sve neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za ovaj događaj. Takođe, informisani smo da je za sjutra zakazana sjednica nastavničkog vijeća škole na kojoj će se raspravljati o pomenutom događaju”, kazala je Međedović.

Sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije nezvanično su kazali da ne znaju je li motiv tuče etnička netrpeljivost Albanaca katolika prema muslimanima i pravoslavcima. Policija je podnijela pet prekršajnih prijava zbog tuče u holu Gimnazije, nakon što je tužilac ocijenio da nema elemenata krivičnog djela. K.S. (17), V.C. (18), N.A. (17), B.O. (18) i A.O. (17) iz Podgorice su osumnjičeni da su 28.oktobra, oko 13,00 časova, u holu Gimnazije „25. maj“ u Tuzima narušila javni red i mir međusobnom svađom i tučom," saopšteno je "Vijestima" iz Uprave policije.

Galerija

Bonus video: