Vudi Alen: Pravljenje filmova je moja terapija

"Ne želim da postignem besmrtnost kroz svoj rad. Želim da je postignem kroz svoje neumiranje"
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 10:56h

Jedan od najpopularnijih, najkonteroverznijih i najduhovitijih američkih filmskih autora, trostruki oskarovac Vudi Alen, na predstojećoj dodjeli “Zlatnih globusa” u Los Anđelesu, dobiće nagradu “Sesil B. Demil” za doprinos svjetskoj kinematografiji. U intervjuu za “Volstrit žurnal”, Vudi Alen otkriva razloge zbog kojih i poslije četiri decenije sjajne karijere, i dalje snima filmove.“U psihijatrijskim institucijama, pacijentima često daju da pletu korpe ili da se bave grnčarstvom. Za mene je pravljenje filmova kao terapija. Nije zdravo kada ne snimam, jer tada sjedim sam sa svojim morbidnim mislima i strahovima. Snimanje djeluje terapeutski, jer se suočavam sa problemima koje mogu da riješim, suprotno životnim zavrzlamama koje nemaju rješenje ili je ono veoma loše. Uživam radeći, to je moj način da pletem korpe”, ističe slavni reditelj i glumac.

Vudi Alena je jedan od najekscentričnijih filmskih stvaralaca. Povremeno je snimao drame, po uzorima na svoje idole, Ingmara Bergmana i Federika Felinija, a prvi od 13 filmova u kojima će igrati sa Miom Farou “A Midsummer night's se comedy“ snimio je 1982. Tih godina eksperimentisao je sa najrazličitijim žanrovima i originalnim pričama, među kojima su pseudodokumentarac “Zelig”, fantastična komedija “Purpurna ruža Kaira”, koja mu je donijela “Zlatni globus” i BAFTA nagradu za najbolji scenario. Za tragikomediju “Hana i njene sestre” osvojio je trećeg Oskara za scenario, a film je u kategoriji komedije ili mjuzikla osvojio "Zlatni globus", i sa zaradom od 40.000.000 miliona dolara u američkim bioskopima postao njegovo najkomercijalnije delo. Posle kreativne krize koja je trajala nekoliko godina, 1989. snimio je dramu "Zločini i prestupi", a onda su došli filmovi "Sjenke i magla", "Muževi i supruge" (dve nominacije za Oskara), "Misterija ubistva na Menhetnu", "Meci iznad Brodveja", "Moćna Afrodita", "Razarajući Hari", jedini mjuzikl koji je snimio "Svi kažu volim te", "Hari van sebe", "Biti najbolji", "Prokletstvo škorpiona od žada", "Ljubav i sve ostalo".

Od 2005. i triler drame "Završni udarac" posvetio se romantičnim ljubavnim pričama - "Ponoć u Parizu", "Ljubav u Barseloni", "Rimu, s ljubavlju" koje su osvojile simpatije gledalaca širom sveta, ali ne i kritike. Da bi dokazao da još može da pravi ozbiljan film, kako je izjavio, snimio je dramu „Blue Jasmine“ sa Kejt Blanšet, kojoj se za ovu ulogu prognozira Oskar, i Alekom Boldvinom.Vudi Alen je rekorder po broju nominacija za Oskara (14), najdraži filmovi su mu "Purpurna ruža Kaira", "Muževi i supruge" i "Završni udarac", a sva filmska priznanja koja je dobio manje mu znače od svirke koju i dalje obožava. Nikada se nije pojavio ni na jednoj dodjeli Oskara (izuzev 2002, kada je došao da bi pomogao ugledu Njujorka poslije napada 9. septembra 2001).- Ne želim da postignem besmrtnost kroz svoj rad. Želim da je postignem kroz svoje neumiranje. Neću da živim u srcima ljudi koji su me znali. Hoću da živim u svom stanu!

Galerija

Bonus video: