Jubilej CNP-a u znaku premijere predstve “Everyman Đilas”

Radmila Vojvodić se u drami bavi prirodom i konsekvencama Đilasovih djela, prije svega, Anatomije jednog morala i Nove klase
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 20:07h

Crnogorsko narodno pozorište proslaviće 60 godina postojanja premijerom predstave “Everyman Đilas”, koja je najavljena kao “autorski projekat” Radmile Vojvodić, 1. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Producent predstave je prvi čovjek CNP-a Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenografiju potpisuje Hans Georg Schafer, kostime je osmislio Leo Kulaš, muziku za komad komponovao je Žarko Mirković, a lektor je Dubravka Drakić. Dizajn zvuka i audio montažu potpisuju Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević.

U predstavi igraju Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Nenezić Rakočević, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

U predstavi učestvuju i muzičari Stefan Pavićević (saksofon), Milivoje Pićurić (kontrabas) i Ivan Marović (klavir).

Radmila Vojvodić se u drami bavi prirodom i konsekvencama Đilasovih djela, prije svega, Anatomije jednog morala i Nove klase.

Kao kreacija, drama Radmile Vojvodić ukazuje se kao dokumentarna, ličnosti su istorijske i izmišljene kao istorijske.

"Bavila sam se Milovanom Đilasom, neobičnom biografijom i sudbinom čovjeka o kojoj, sigurna sam, svi mnogo znamo. Junak ove drame je paradigma XX vijeka. Nisam se bavila Đilasom isključivo kao istorijskom ličnošću, bavila sam se Đilasom kao ličnošću istorije. On je junak XX vijeka, jednog tmurnog krvavog razdoblja, epohe u kojoj se još uvijek ogledamo. Junak je dramatičnog razdoblja socijalističke Jugoslavije u kojoj se naše društvo ogleda kao u epohi koja nas još uvijek sustiže, zapitkuje, muči, koja nam se sveti, koja je neposredno za nama, a još uvijek u nama. Vrijeme iz kojeg još uvijek mislimo dok nas novo sustiže. 'Everyman Đilas' je naslov koji se oslanja na srednjovjekovni pojam koji se zove everyman, koji je vremenom, posebno u XX vijeku, evoluirao iz čovjeka, koji je bez svijesti opsjednut obiljem i prividnom srećom, u čovjeka koji je inkarnacija savjesti i osjetljivosti svih onih načina, pritisaka mase na pojedinca", kazala je Vojvodić.

“Veliki dramski pisac Slobodan Šnajder je reako: 'Biće dana kad će biti jasno da su najveći izdajnici bili naši najveći patrioti'. Istorija se i nalazi na stratištima, nalazi se tamo gdje su ljudi pogubljeni... Ući u fenomen koji je s jedne strane pitanje bezbrojnih mistifikacija, kao i pitanje bezbrojnih olakih paraistorija, je veliki poduhvat za koji čovjek treba da ima smjelosti da osjeti svoj dar i ponudu da odgovori predmetu kojim se bavi”, kazala je dramaturškinja Borka Pavićević ističući posebnost mladih glumaca koji su se našli u zahtjevnim ulogama.

Stanić: Poziv koji čekam tri decenije

Lik Milovana Đilasa u predstavi “Everyman Đilas”, tumači Tihomir Stanić.

“Kada sam dobio poziv Radmile Vojvodić odmah sam prihvatio jer sam taj poziv čekao trideset godina. Kada sam saznao šta je tema komada shvatio sam da sam intuitivno tačno odreagovo, posebno jer legenda o Đilasu, u crnogorskom dijelu moje porodice, živi od kako znam za sebe. To je s privatne tačke lični dug mojoj majci koja je iz Župe Nikšićke, u čijoj porodici su se često prepričavali susreti sa Đilasom. Jedna moja tetka bila je portir u 'Karneksu' u Vrbasu i jedne nedelje banula je neka delegacija. Htjeli su da uđu, ali pošto to nije bilo po propisu, ona je rekla: 'Da si lično drug Đido ne bi ušao'. A bio je on. Unaprijeđena je jer ga nije pustila. Ovakva predstava i ovakva uloga je nešto što vas pronađe ako ste u svojoj profesionalnoj karijeri to bilo čime zaslužili”, kazao je Stanić.

Galerija

Bonus video: