Francuski animirani film u KIC-u: Nostalgične i angažovane priče

Dugometražni animrani filmovi često donose angažovane priče i kritike društvenih sistema, a francuska škola jedna je od najznačajnijih u svijetu
0 komentar(a)
Animirani film, žan sa mjeseca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Animirani film, žan sa mjeseca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2013. 18:54h

Festival francuskog animiranog filma održaće se od 21. do 24. oktobra u KIC-u "Budo Tomovića" u organizaciji Francuskog instituta Crne Gore.

Za sve ljubitelje francuske škole animiranog filma, priznate u čitavom svijetu, ulaz na projekcije je slobodan, a svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji sa titlom. Francuski animirani film odavno privlači veliku pažnju publike, a među njima ima i onih koji su nagrađivani i na najvećim evropsim filmskim smotrama i američkom Oskaru.

U Podgorici će prvog dana festivala biti prikazan film "Noćne bajke" reditelja Mišela Oseloa. Oselo u svom dugometražnom animiranog ostvarenju iz 2011. godine nostalgičnu priču o bioskopu priča kroz događaje djevojčice, dječaka i kino operatera koji se svake večeri nazale u malom napuštenom bioskopu punom "čuda".

Drugog dana festivala publika će imati priliku da pogleda animirani film "Dan vrana" o dječaku kojeg u divljini odgaja otac, kolos tiranin, do dana kada dječak primoran da ode do najbližeg sela ugleda djevojčicu Manon... Priča o dječaku, ocu kolosu i djevojčici Manon djelo je reditelja Žana Kristofa Desena. Angažovanu priču o 200.000 korejske djece koja su raseljena po čitavom svijetu nakon Korejskog rata donosi prošlogodišnji film "Koža boje meda". Priča prati dječaka Junga rođenog 1965. godine u Seulu, kojeg je usvojila belgijska porodica. Film je adaptacija istoimene grafičke novele i bavi se najvažnijim trenucima u životu dječaka.

Posljednjeg dana festivala biće prikazan film "Žan sa Mjeseca", o dječaku Žanu koji na repu komete dolazi u posjetu Zemlji, nakon što je na Mjesecu osjetio dosadu. U djelu Stefana Šeša, Predsjednik Svijeta organizuje potjeru za Žanom sa Mjeseca, uvjeren da se radi o kolonizaciji...

Dugometražni animrani filmovi često donose angažovane priče i kritike društvenih sistema, a francuska škola jedna je od najznačajnijih u svijetu. Festival francuskog animiranog filma Francuski institut Crne Gore organizuje u saradnji sa Kulturno informativnim centrom "Budo Tomović", sve projekcije održaće se u sali DODEST, sa početkom u 20 časova.

Bonus video: