Pobiјedite depresiju prirodnim putem

Depresija je ozbiljno zdravstveno stanje koje ne treba uzimati zdravo za gotovo...
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 10:05h

Depresija nije nešto o čemu ljudi vole da pričaju, a u poslјednje vrijeme se teško i prevazilazi. Ukoliko ste u depresiji, slјedeći načini će vam pomoći da se izborite sa njom.

1. Vјežbajte

Iako možda nekada nećete želјeti da ustanete iz kreveta, a kamoli da vјežbate, fizička aktivnost je jedan od najboljih načina da se razmrdate i oslobodite stresa, ljutnje, a i kilograma.

Potrudite se da u toku dana uradite bar neku vјežbu.

2. Jedite redovno i zdravo

Teško je jesti zdravu hranu u teškim trenucima, naročito jer tada pribјegavamo "hrani za utјehu". Međutim, redovni i zdravi obroci kao što su proteini, zdrave masti, voće i povrće, snabdiјevaju vaš mozak prirodnim supstancama koje su dobre u borbi protiv depresije.

Hrana sama po sebi može biti lijek, naročito ako je zdrava i ako je kombinujete sa vјežbanjem.

3. Vodite dnevnik

Kada ste u depresiji, nije vam ni do čega, a naročito do razgovora o tome kako se osјećate. Niko ne može u potpunosti da vas razumијe, a ponekada ni vi ne možete da obasnite tačno kako se osјećate.

Pokušajte da stavite na papir svoje misli i osјećanja i tako shvatite šta se zapravo dešava i kako da se izborite sa tim.

4. Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju su se pokazale kao dobre u borbi protiv depresije.

Tablete koje sadrže riblje ulje su povezane i sa prevencijom dijabetesa i srčanih oboljenja, kao i poboljšanjem metabolizma i raspoloženja.

5. Izbјegavajte šećer i prerađene ugljene hidrate

Šećer i ugljeni hidrati su loši ne samo za depresiju, jer utiču na raspoložene i hormone, već i za vašu kilažu i kožu. Kada iz ishrane izbacite šećer i ugljene hidrate, tијelo i um će vam biti zahvalni.

6. Ne povlačite se u sebe

Kada ste u depresiji, nemate želju da budete u društvu i želite da budete sami. Međutim, samoća samo povećava depresiju. Provođenje vremena sa nekim može vam pomoći da se bolje osećate.

Depresija je ozbiljno zdravstveno stanje koje ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ukoliko primiјetite znake depresije koji traju duže od dvијe nedјelje, pokušajte da primијenite neke od gore navedenih savјeta.

Galerija

Bonus video: