Prateći program TV festivala u Baru: Njegoš i Cirkus Bukovski

Kao dio pratećeg programa TV festivala u Baru i ove godine biće organizovana debata
92 pregleda 1 komentar(a)
Branko Baletić, Foto: Arhiva Vijesti
Branko Baletić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.10.2013. 07:22h

Povodom proslave jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša 18. Internacionalni televizijski festival u Baru u okviru pratećeg programa prirediće projekciju dokumentarnog filma “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš – jedna biografija” reditelja Branka Baletića.

Za svoj dokumentarni film Baletić je dobio “Grand prix” na Festivalu filma Jugoistočne Evrope “SEE-a Paris”, a nagradu je dodijelio žiri kojim je predsjedavao poznati francuski filmski autor Iv Boase. Film će biti prikazan u Dvorcu kralja Nikole u petak 25. oktobra u 20 časova, a nakon projekcije publici festivala obratiće se reditelj Baletić.

Drugog dana festivala u okviru pratećeg programa održaće se prezentacije “The Prix Jeunesse” fondacije, koju su osnovali Republika Bavarska, grad Minhen i bavarska televizija. Osnovni cilj fondacije je promocija kvalitetnog dječjeg programa na televizijama širom svijeta. Prezentacija “The Prix Jeunesse” fondacije biće organizovana u dva odvojena dešavanja. Drugog dana festivala biće organizovan okrugli sto sa urednicima dječjeg programa i predstavnicima televizija iz Crne Gore i regiona, dok će narednog dana biti organizovana projekcija najboljih dječjih programa sa posljednjeg dječjeg festivala “The Prix Jeunesse”, za djecu uzrasta od 7 do 11 godina iz osnovnih škola iz Bara. Moderator i voditelj prezentacija biće Kirsten Šnajd iz Njemačke, saopštili su organizatori festivala.

U okviru programa “Druženje sa...” publika i predstavnici medija imaće priliku da se sretnu sa specijalnim gostima Oliverom Mlakarom i Brankom Baletićem. Iz organizacije festivala saopštili su da će se i ove godine nastaviti dugogodišnja saradnja sa češkom televizijom, promocijom novog igranog dramskog programa “Cirkus Bukovski”, u produkciji češke televizije. Projekat “Cirkus Bukovski” privukao je posebnu pažnju na Marketu filmskog festivala u Kanu. "Cirkus Bukovski" je serija krimi-priča u noar stilu koje prate život glavnog lika Nestora Bukovskog. Na prezentaciji serije u Baru predstaviće se reditelj serije Jan Pachl, kao i glumci Pavel Režniček i Predrag Bjelac.

Barski festival će ove godine u saradnji sa organizacijom “Films4Peace” predstaviti filmove posvećene razvoju svijesti o miru u svijetu, u okviru proslave Svjetskog dana mira. Tom prilikom biće prikazana 24 kratka umjetnička filma autora iz Bugarske, Kine, Francuske, Njemačke, Irske, Japana, Kenije, Holandije...

“Ovi filmovi su poklon svijetu, a sve u cilju borbe za mir, da bi se pozitivno uticalo na društvo i aktuelizovale diskusije o svjetskom miru. Projekat već sada okuplja 23 zemlje i preko 180 partnerskih organizacija, a i dalje se širi”, saopštili su iz organizacije festivala.

Kao dio pratećeg programa TV festivala u Baru i ove godine biće organizovana debata tokom koje će se održati dvije majstorske radionice značajnih predavača i stručnjaka iz oblasti filma, televizije, dramaturgije i medija. U debati i majstorskim radionicama kao predavači učestvovaće Vladimir Perović, sa predavanjem na temu “Dramaturgija u dokumentarnom filmu”, Irena Škorić koja će održati predavanje “Eros u medijima” i dr Maja Vukadinović na predavanju “Zvijezde kao uzori publike”.

Kao dio pratećeg programa TV festivala u Baru i ove godine biće organizovana debata

Punoljetstvo festivala

Internacionalni TV festival u Baru ove godine proslaviće 18. rođendan, a tim povodom biće obilježeno i proslavljeno “punoljetstvo” festivala na različitim lokacijama u Baru. Organizatori su saopštili da ove godine žele prije svega da se zahvale barskoj publici na podršci tokom godina održavanja festivala.

U okviru proslave biće organizovana izložba festivalskih plakata koji su prethodnih deset godina bili djelo crnogorskog slikara Romana Đuranovića. I ove godine tradicionalno će se održati “Starobarska promenada” za goste festivala koji će tom prilikom obići stari grad Bar u kojem će lokalni proizvođači izložiti svoje proizvode. U saradnji sa Kulturnim centrom predviđene su specijalne projekcije u sali Dvorca kralja Nikole u poslijepodnevnim časovima.

Publika u Crnoj Gori imaće priliku da kompletan program festivala prati putem televizije, a izbor najboljih, nagrađenih i specijalnih programa za barsku publiku biće prikazan na projekcijama u Dvorcu kralja Nikole.

Bonus video: