Sviranjem protiv depresije i demencije

Rezultati, takođe, pokazuju da sviranje muzičkog instrumenta, čak i osrednje, popravlja sposobnost osobe da primjeti greške i brže ih popravi
113 pregleda 1 komentar(a)
Sviranje gitare, gitara, Foto: Shutterstock
Sviranje gitare, gitara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2013. 11:08h

Britanski stručnjaci ukazuju da sviranje nekog muzičkog instrumenta pomaže u sprječavanju duševnog propadanja ili bolesti.

Naučnici s britanskog Univerziteta Sveti Endrjus utvrdili su da muzičari imaju izoštreniji um, jer mogu da primjete i isprave greške brže nego oni koji ne sviraju neki muzički instrument.

Testiranje muzičara i onih koji to nisu, dok su izvodili jednostavne mentalne zadatke, pokazalo je da su muzičari reagovali brže nego oni s malo ili nimalo muzičkog obrazovanja.

Rezultati, takođe, pokazuju da sviranje muzičkog instrumenta, čak i osrednje, popravlja sposobnost osobe da primjeti greške i brže ih popravi.

Vođa naučnog tima, psiholog Ines Jentš s Univerziteta Sveti Endrjus je kazala da ono što je tim otkrio može da ima važne implikacije, jer utiče na proces starenja i niz mentalnih bolesti poput depresije.

Istraživanje je pokazalo da s muzikom povezane aktivnosti, uključujući i čitanje nota, mogu ublažiti napredovanje ili usporiti propadanje mentalnih funkcija.

Doktor Jentzš kaže da "muzička aktivnost obogaćuje naš život, a povezana je i s daleko većim koristima za fizičko i mentalno funkcioniranje nego što se to smatralo ranije".

Bonus video: