Sajam knjiga u Frankfurtu: Pjesnički portret Tanje Bakić

Na ovogodišnjoj najznačajnijoj i najvećoj smotri knjiga na svijetu predstaviće se crnogorska pjesnikinja Tanja Bakić, u okviru izložbe pjesničkih fotografija
136 pregleda 2 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tanja Bakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2013. 19:05h

U Frankfurtu sljedeće sedmice počinje Međunarodni sajam knjiga, koji će ove godine okupiti sedam hiljada izlagača i oko 300. 000 ljubitelja knjige, čitanja i tehničkih inovacija u književnosti. Brazil će ove godine biti počasni gost sa svojom literaturom i kulturom.

Sajam počinje devetog i trajaće do 13. oktobra, a organizatori pozivaju goste da dođu zbog ideja, tema, knjiga, slika, kontakata, razgovora, šansi, poslova, trendova, iskustava, istorije i još puno toga.

Na ovogodišnjoj najznačajnijoj i najvećoj smotri knjiga na svijetu predstaviće se crnogorska pjesnikinja Tanja Bakić, u okviru izložbe pjesničkih fotografija na temu “Šta je svrha poezije danas?”, koja je svoju premijeru imala u junu, u Akademiji umjetnosti u Berlinu u okviru XIV Festivala poezije.

“Izložba, čiji je kustos bjeloruski umjetnik Sergej Šabohin, je 'selidbenog' karaktera. Otvaranje izložbe na najvećem sajmu knjiga na svijetu (Frankfurt) je predviđeno za deseti oktobar u hali 5 u sklopu izložbenog prostora E81 u 16 i 30. Nakon Frankfurta, izložba se seli najprije u njemačku galeriju 'Kub' (od 14. do 22. oktobra), a zatim u Portugaliju, Švajcarku, Tursku i druge evropske zemlje. Pokrovitelj izložbe u Frankfurtu je njemačko Ministarstvo inostranih poslova”, kazala je Tanja Bakić ističući da se koncept izložbe poigrava sa pitanjima identiteta i nesaznatljivog, i ona treba da pokrene razmišljanja u kojem se pravcu savremena evropska poezija danas kreće.

Na izložbi, preko svog pjesničkog foto-portreta, učestvuje po jedan pjesnik iz svake od 47 zemalja članica Savjeta Evrope. Njemački organizator odabrao je da iz Crne Gore predstavnica bude Tanju Bakić. Autorka njenog foto-portreta pod nazivom “Pjesnik je sam”, sa pratećom publikacijom istoimenog naziva, je Marina Knežević.

Postavka uključuje pjesničke foto-portrete: Zavijera Relensa iz Belgije, Sabine Šo iz Njemačke, Harija Hertela iz Finske, Martina Glaza Serupa iz Danske, Fabien Iver iz Francuske, Janisa Stigasa iz Grčke, Sabrine Mahfouz iz Velike Britanije, Luka Spada iz Luksemburga, Sofi Rejer iz Austrije, Hosea Maria Silva iz Portugalije, Kita Borga sa Malte, Patrika Zimnija iz Poljske, Tereze Kolom iz Andore, Aleša Štegera iz Slovenije, Nikole Madžirova iz Makedonije, Ivana Hercega iz Hrvatske, Klaudija Pozanija iz Italije, i mnoge druge.

Pjesnikinja Tanja Bakić učestvovaće u subotu, petog aprila, i na kulturnoj manifestaciji Bijele noći, koja se održava ispred spomen doma Majke Tereze u Skoplu, a pod okriljem Mladinskog kulturnog centra. Učešće pjesnikinje će biti multimedijalnog karaktera – putem skajp konekcije. Na festivalu učestvuje pedesetak književnika sa ex-Yu prostora.

Predstavljanje regiona

Srbija ove godine neće imati svoj nacionalni štand na Frankfurtskom sajmu knjiga, ali će svoja izdanja samostalno predstaviti izdavačke kuće “Kreativni centar”, “Evro-đunti” i “Akademska misao”.

Ovogodišnji nastup hrvatskih autora i izdavača na Frankfurtskom sajmu knjiga, organizuje Hrvatska dječja knjiga. Nastup je u potpunosti posvećen predstavljanju knjiga za djecu i mlade, a u okviru programa predstaviće se autori Margareta Peršić, Zdenka Bilušić, Andrea Petrlik, Kašmir Huseinović i Davor Peršić.

Bonus video: