I Mićić i Marković na listi za likvidacije

Policije Crne Gore i Srbije ljetos spriječile ubistvo vođe barskog klana Luke Đurovića i dvojice njegovih najbližih saradnika
838 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 17:11h

Nikšićanin Veselin Pantović (33), koji je polovinom juna uhapšen u Baru, trebalo je ovog ljeta da, osim vođe najjače kriminalne grupe iz tog grada Luke Đurovića, likvidira i dvojicu njegovih najbližih saradnika - Mirka Mićića i Bobana Markovića, rečeno je “Vijestima” u vrhu Uprave policije.

Policije Crne Gore i Srbije vjeruju da je osumnjičeni Pantović namjeravao da plastičnim eksplozivom usmrti Đurovića, Mićića i Markovića, ali je njegov plan osujećen, jer su ga inspektori uhapsili na barskom šetalištu nakon što je pokazao falsifikovana dokumenta.

Tada je policija pretresom njegovog motocikla pronašla dvije eksplozivne naprave - u jednoj se nalazilo 500 grama plastičnog eksploziva razorne moći, koje je namjeravao da aktivira telefonom, ali i još jedna kutija sa oko 100 grama eksploziva koji je bio pomiješan sa čeličnim maticama i elektronskom detonirajučom kapislom.

Crnogorska policija tada je od kolega iz Beograda dobila podatak da plaćeni ubica dolazi u Bar da usmrti Đurovića i njegove saradnike, ali sve do dana hapšenja nijesu znali ko je ta osoba. Tek kada su pretresli Pantovića utvrđeno je o kome je riječ, a sve se do kraja poklopilo nakon što je policija u njegovoj torbi našla precizan plan likvidacije.

“Pantović je bio potpuno spremio plan likvidacije. U pripremi ubistva on je skupio podatke o njihovim kretanjima, navikama, ali i mjestima gdje izlaze i s kim se druže. Za svaki slučaj kod sebe je imao i njihove fotografije, koje smo našli prilikom hapšenja”, kazao je sagovornik "Vijesti" iz vrha UP.

Pantović je, tvrdi sagovornik "Vijesti", stigao u Bar desetak dana prije nego je uhapšen. Pošto je policija imala podatke o mogućoj likvidaciji glavnih ljudi u ovoj kriminalnoj grupi inspektori su tri dana prije nego je osujećen Pantovićev plan pozvali na informativni razgovor Đurovića, Mićića i Markovića i obavijestili ih da se sprema njihovo ubistvo.

“Hladnokrvno su tada primili taj podatak i saopštili kratko kakve uobičajene mjere bezbjednosti sprovode. To je bilo sve”, rečeno je u UP.

Tada je policija osim Pantovića pratila i još desetak sumnjivih osoba, a posebno na oku je bila jedna djevojka koja je nekoliko dana prije toga iz Beograda stigla u Bar.

Prilikom hapšenja Pantovića policija je na njegovom motociklu pronašla pištolj, prigušivač, dvije detonirajuće kapisle, okvir sa sedam metaka...

U “bijeloj knjizi” ili dokumentu OCTA Procjena opasnosti od organizovanog kriminala u Crnoj Gori piše da je klan koji vodi Đurović u Baru po hijerarhijskom uređenju, broju članova, vezama u inostranstvu, ali i finansijskoj moći, najorganizovaniji i najjači.

U “bijeloj knjizi” ili dokumentu OCTA Procjena opasnosti od organizovanog kriminala u Crnoj Gori piše da je klan koji vodi Đurović u Baru po hijerarhijskom uređenju, broju članova, vezama u inostranstvu, ali i finansijskoj moći, najorganizovaniji i najjači

Đurović se godinama u medijima povezuje sa Beograđaninom Lukom Bojovićem, koji je uhapšen u Španiji, a nekoliko likvidacija širom regiona pripisuje se Baraninu, koji je često pominjan kao desna ruka Bojovića.

Mirko Mićić je godinama bio blizak sa uhapšenim Baraninom Ljubom Bigovićem, koji je osuđen na 30 godina robije zbog ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, a kasnije je u policijskim evidencijama zaveden kao čovjek od povjerenja u poslovima Luke Đurovića. Nikada zvanično nije bio hapšen, ali se u nekoliko navrata pominje da je bio prisutan kad su članovi ove grupe prijetili inspektorima u Baru u ljeto 2005. godine, tokom istrage bombaških napada na još neizgrađeni hotel “Splendid” u Bečićima.

Boban Marković se takođe nikada ne pominje da je hapšen, ali se, prema informacijama “Vijesti” nalazi u evidenciji policije.

Najavljivali da će saopštiti planove klanova

Početkom septembra, nakon sastanka direktora dviju policija u Beogradu saopšteno je da ljetošnjim hapšenjima članova bande iz Beograda, ali privođenjem Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, "spriječene nove likvidacije, koje su se ovog ljeta spremale na Crnogorskom primorju".

“U narednom periodu saopštićemo šta je ova kriminalna grupa planirala još da uradi na području Srbije i Crne Gore, odnosno koje su likvidacije bile predviđene da se izvrše”, kazao je tada šef srpske policije Milorad Veljović odbijajući da saopšti ko su oni čija su se imena našla na spisku za likvidaciju. Šaranović i Koljenšić uhapšeni su zbog sumnje da su sa Beograđaninom Milošem Delibašićem organizovali ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe "zemunskog klana" Luke Bojovića.

Šaranović se sumnjiči da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, kako bi se osvetio za smrt svog brata Branislava Šaranovića, koji je likvidiran 8. oktobra 2009. godine na Dedinju. Šaranović je ubicama, kako tvrdi srpska policija, platio oko 30.000 eura, kako bi organizovali likvidaciju Bojovića, koji je ubijen 29. aprila ove godine u Ulici carice Milice u Beogradu.

Za sada se još ne zna ko je poslao Pantovića, koji se najmanje desetak godina krio u Bosni i Herecgovini, da planira likvidaciju Đurovića i još dvojice njegovih saradnika.

Galerija

Bonus video: