Počinje 7. strip festival u Herceg Novom

Do kraja festivala -11. septembra, biće organizovane izložbe, radionice, razgovori sa autorima , a planirano je i štampanje Strip magazina
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 14:15h

Hercegnovski strip festival počinje večeras u 20 sati izložbom Tihomira Čelanovića u Dvorani Park.

Čelanović koji će se predstaviti novskoj publici rođen je u Beogradu, a odrastao u Kotoru. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

Radove je objavljivao u poznatim časopisima u Srbiji i Evropi, a dobitnik je i nekoliko značajnih međunarodnih priznanja. Za ilustracije knjige “Basne” Radomira Putnikovića dobio je nagradu “Neven” 2007. godine.

Izdavačka kuća “Septieme choc” iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album TAXI, rađen po istoimenom filmu u produkciji Lika Besona.

Pored Čelanovića među učesnicima su poznata imena umjetnosti stripa: Jana Adamović dobitnica nagrade časopisa Think-Tank 2012. godine, Josip Sršen , Igor Kordej, dobitnik odličja "Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu", Ivan Šajinović, Tihomor Tikulin i Vlado Vesović.

Ove godine neće biti autora iz Crne Gore, ali je prema riječima Nikole Ćurčina organizatora i selektora festivala, sa Udruženjem uspostavljena saradnja pa se nada da će i autori iz naše zemlje učestvovati na idućim smotrama.

Do kraja festivala -11. septembra, biće organizovane izložbe, radionice, razgovori sa autorima , a planirano je i štampanje Strip magazina. Ćurčin je novinarima kazao je da je zadovoljan programom ovogodišnjeg festivala i autorima koji će gostovati u Herceg Novom s obzirom da se u ovom periodu održava veliki broj novih strip festivala u regionu.

Na festivalu će biti organizovane tri radionice: Strip izazov, Djeca I strip I Svi crtaju. Izložbe i radionice biće organizovane u Dvorani Park, prostorijama Matice crnogorske, u Klubu Hercegnovskog pozorišta i u ulici Art Street na Škveru.

Za učesnike Festivala biće organizovani izlet u Kamp Malta u zaledju Herceg Novog. Pokrovitelj Festivala je Opština Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: