Brajušković: Režimski mediji me blate po nalogu Veljovića

"Zaslužili su da im da jedan od deset poslovnih prostora koliko ih ima u Podgorici. On (Veljović) stoji na vrhu piramide zla koja je organizovala batinanja", rekao je Brajušković
64 pregleda 92 komentar(a)
Brajuško Brajušković, Foto: Vesko Belojević
Brajuško Brajušković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.09.2013. 07:05h

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković nije želio da odgovori da li je stupio u kontakt i da li će razgovarati sa bivšim specijalcem Brajuškom Brajuškovićem, koji je najavio da će jedino njemu reći imena policajaca koji su navodno batinali neistomišljenike vlasti.

"Bilo bi neozbiljno da medijima govorim plan rada tužilaštva. Mi smo profesionalci, ozbiljno i detaljno se bavimo tim predmetom i novinari, od kojih je krenula ova priča, i javnost će biti blagovremeno obaviješteni o svemu”, rekao je Vučković “Vijestima”.

"Što više bude jurišao na mene, sve više ću mu odgovarati, jer imam što da mu odgovorim. Dosta toga nisam rekao. Ova priča je na početku”

Najavio je da će do naredne nedjelje ambasade zapadnih zemalja, Delegaciju Evropske unije i OEBS-a upoznati sa “lažnim izvještavanjem” režimskih medija, koji ga, kako je kazao, svakodnevno blate po nalogu bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

"Blate me po nalogu Veljovića, za koga ću dokazati da je najveći kriminalac u Crnoj Gori. Zaslužili su da im da jedan od deset poslovnih prostora koliko ih ima u Podgorici. On stoji na vrhu piramide zla koja je organizovala batinanja”, kazao je Brajušković.

Rekao je da će Veljoviću sve jače javno odgovarati:

"Što više bude jurišao na mene, sve više ću mu odgovarati, jer imam što da mu odgovorim. Dosta toga nisam rekao. Ova priča je na početku”.

On nije želio da konkretizuje o čemu se radi. Rekao je da je potpisivanje peticije među bivšim kolegama sajovcima - najveći dokaz Veljovićeve nemoći i straha.

Brajušković je rekao da treba da služi na čast pojedincima iz Specijalne antiterorističke službe, koji su potpisali peticiju, a “koji dobro znaju šta i o čemu ja pričam”

Bivši specijalac i rukovodilac obezbjeđenja spuškog zatvora Brajuško Brajušković javno je prošle sedmice progovorio o policijskim specijalcima koji su organizovani u "crne trojke" zadužene za prebijanje neistomišljenika vlasti.

On je rekao da je organizator toga bio bivši šef policije i aktuelni savjetnik predsjednika države Veselin Veljović, a koordinator akcija sadašnji direktor spuškog zatvora Miljan Perović.

Obojica su to demantovali i najavili da će Brajušković svoje tvrdnje morati da dokaže na sudu. Brajušković je naknadno rekao da je odbio da izvrši naređenja i da je od batina spasao bivšeg šefa Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića, književnika Momira Vojvodića, te novinare Dragomira Bećirovića i njegovu kćerku Draganu.

Svi oni su u tužilaštvu potvrdili Brajuškovićevu priču da ih je bivši specijalac upozorio da su na spisku za premlaćivanje. Sajovci su par dana kasnije MUP-u i tužilaštvu dostavili peticiju sa 82 potpisa, u kojoj odbacuju Brajuškovićeve tvrdnje i pozivaju nadležne da utvrde istinu.

Nakon svega, brat ubijenog urednika "Dana", pokazao je "Vijestima" pismo koje je prije smrti dobio Duško Jovanović, od čovjeka koji se predstavio kao jedan od specijalaca.

U njemu anonimni autor potvrđuje postojanje batinaškog voda i konstatuje da su sa svim akcijama upoznate starješine.

“Gospodine Jovanoviću, Vaše tvrdnje da su Vas pretukli pripadnici MUP-a su potpuno tačne. Radi se o pripadnicima antiterorističke jedinice sa Zlatice koji pripadaju batinaškom vodu za potražne djelatnosti. Svim ovakvim akcijama rukovodi i komandant jedinice Veselin Veljović i pomoćnik ministra za DB Duško Marković... Vrlo malo nas je uključeno u čitave operacije. Mi samo znamo male detalje i za to nas pripremaju pojedinačno i uglavnom za osmatranje šireg pojasa”, piše u pismu.

Miodrag Jovanović je rekao da njegova saznanja govore da je tom ekipom batinaša rukovodio bivši sajovac Brajuško Brajušković.

“Moja saznanja govore da je Brajušković bio vođa ekipe koja je 2000. pretukla mog pokojnog brata. Međutim, on mu je valjda tada život spasao, pošto je batinašima u jednom trenutku rekao 'Dosta je'”, kazao je Miodrag Jovanović, brat pokojnoga Duška.

Brajušković je to negirao, rekavši da nema udjela ni u jednom dijelu akcije prebijanja Duška Jovanovića. Miodrag Jovanović je pozvao nadležne da se pozabave pismom i utvrde ko je autor:

"Pozivam nadležne da na osnovu rukopisa pronađu autora pisma, koji se sigurno nalazi u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ)", rekao je Jovanović.

Znam ko je potpisao ali znam i ko nije htio

Brajušković je rekao da treba da služi na čast pojedincima iz Specijalne antiterorističke službe, koji su potpisali peticiju, a “koji dobro znaju šta i o čemu ja pričam”.

“Pozivaju se na čast i obraz, a nadam se da će se u istražnom postupku dokazati kolika je ta njihova čast. Za pojedine znam šta su radili, ali sada ne želim da pričam o tome”, kazao je Brajušković.

On je rekao da zna imena i bivših kolega koji su odbili da potpišu peticiju.

“Čuo sam za imena nekih koji su odbili da potpišu to, ali ni njihova imena neću pomenuti, jer bi mogli da budu u problemu”, rekao je on.

Preko 80 sajovaca poslali su peticiju MUP-u i tužilaštvu u kojoj, kako piše, s gnušanjem odbacuju Brajuškovićeve tvrdnje i traže od nadležnih da ubrzaju istragu i dokažu njihovu nevinost.

Bonus video: