Ivana Milojko kreće na Bali, gdje organizuju proteste protiv izbora za mis

Jedna od najuticajnijih islamističkih grupa u Indoneziji zahtijeva od Vlade te zemlje da otkaže izbor jer se obnaženost djelova tijela učesnica kosi sa njihovim religijskim učenjima
93 pregleda 14 komentar(a)
Ivana Milojko, Foto: Mihael Đuričić
Ivana Milojko, Foto: Mihael Đuričić
Ažurirano: 31.08.2013. 16:43h

Mis Crne Gore Ivana Milojko sjutra bi trebalo da se zaputi u Indoneziju na izbor za Mis svijeta, no prema vijestima koje stižu iz ove zemlje naša predstavnica neće imati savršen doček, ako se manifestacija uopšte održi.

Naime, jedna od najuticajnijih islamističkih grupa u Indoneziji zahtijeva od Vlade te zemlje da otkaže izbor za Mis svijeta jer se obnaženost djelova tijela učesnica kosi sa njihovim religijskim učenjima, prenosi "CBS News". Protestante nije smirila ni odluka da se ove godine ukine bikini takmičenje, a ministar za religijska pitanja Indonezije je takođe pozvao na otkazivanje ove manifesacije.

Surjadarma Ali je prvi Vladin zvaničnik koji se javno usprotivio ovoj manifestaciji, ali su organizatori ostali neuzdrmani uzvrativši saopštenjem u kojem kažu da to nije ministrovo polje djelovanja i da će se izbor za Mis svijeta sigurno održati.

"Ovo nije islamistička zemlja i događaj nije ni kulturni ni religijski. Razumijemo situaciju, ali šou se mora nastaviti i zato pozivamo protestante da izbjegnu anarhično ponašanje, a sigurni smo da će se vlasti pobrinuti da sve prođe u najboljem redu", kazala je Ađi Soeratmađi, član lokalne organizacije izbora za Mis svijeta.

Ona je dodala da je mis Izraela odustala od učešća na takmičenju, mada nije dala konkretno objašnjenje zašto se odlučila na taj potez.

Iako u Indoneziji muslimani čine većinu, ustav zemlje priznaje i druge religije. Izbor za Mis svijeta biće otvoren 8. septembra na Baliju, žive pretežno Indusi, a biće zatvoren 28. septembra u glavnom gradu Džakarti gdje će se održati i protest muslimana protiv ove manifestacije.

Prošle godine pop zvijezda Lejdi Gaga otkazala je koncerte u Indoneziji nakon što je muslimanski dio stanovništva prijetio da će spaliti koncertni prostor, kritikovao je da nosi "samo grudnjak i gaćice" i opisao je kao "obožavateljku đavola".

U proteklih nekoliko dana “Vijesti” nisu upjele da stupe u kontakt sa Ivanom Milojko, tako da je nepoznato koliko će ove informacije uticati na njene planove za putovanje.

Zemlja čuda

U međuvremenu misica je snimila svoju video prezentaciju koja je objavljena na njenoj Facebook strani. Ona se obratila gledaocima na engleskom i pričala o Crnoj Gori opisujući je kao zemlju čuda. Kao svog idola navela je Njegoša i kazala da je poezija njen hobi dodavši da je prošle godine objavila svoju zbirku pjesama "koja je dobila mnoge pozitivne kritike".

"Niko nije savršen, ali kroz kreativnost možemo doći blizu perfekcije i nadam se da ću jednog dana to i postići", kazala je Milojko u svojoj prezentaciji.

Ona je ispričala i da je Crna Gora poznata po miru i harmoniji koja vlada među njenim stanovnicima čija je jedna od glavnih karakteristika prilagodljivost, što je i njena karakterna crta.

"Studiram ekonomiju i istoriju umjetnosti i želim da budem uspješna poslovna žena i naravno da nastavim da pišem poeziju", otkrila je Milojko gledaocima i na kraju prezentacije pozvala sve da posjete Crnu Goru i upoznaju se sa njenim ljepotama.

Bonus video: