ZMUC

Pokretne kolonije: Tihe komšije

Projekat “Pokretne kolonije” ove godine ima za cilj stvaranje dva regionalna rezidencijalna umjetnička centra - u Srbiji (Babe) i Crnoj Gori (Reževići), a 2014. godine i u Albaniji
52 pregleda 0 komentar(a)
ZMUC radionica, Foto: Jelena Pavićević - Tatar
ZMUC radionica, Foto: Jelena Pavićević - Tatar
Ažurirano: 27.03.2019. 22:24h

Zemunski mali umetnički centar - ZMUC organizuje od 22. avgusta do petog septembra u selu Babe nadomak Beograda regionalnu lend-art koloniju “Tihe komšije”, koja će okupiti učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Albanije i Srbije.

Kolonija je omaž ljudima koji su u vremenu tranzicije postali nečujni do nevidljivosti, a prvi je dio projekta “Pokretne kolonije: iz gradova duhova u umjetničke rezidencije” koji ZMUC realizuje u saradnji sa Zeta centrom iz Tirane (Albanija) i organizacijom Za Druga iz Petrovca (Crna Gora).

U prvom sazivu kolonije, koja bi trebalo da preraste u stalni umjetnički rezidencijalni centar, učestvovaće: Jovan Babić Foske i Vukašin Šoć iz Srbije, Eros Dibra iz Albanije, Vladimir Frelih iz Hrvatske i Boštjan Potokar i Rene Rusjan iz Slovenije, u izboru kustoskinje galerije Zeta u Tirani Valentine Koča.

Drugi dio projekta “Pokretne kolonije” biće održan u porodičnoj kući Bosnića u Reževićima u Crnoj Gori od 20. do 30. septembra, a u njemu će učestvovati studenti treće godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Pored transformacije porodične kuće Bosnića u rezidencijalni centar za umjetnike, studenti će u okviru izbornog predmeta “Mobilne umjetničke rezidencije”, kod profesora Milorada Mladenovića, raditi i na arhitektonskim skicama konstrukcije svojevrsne čerge - pokretnih, sklopivih, modularnih umjetničkih rezidencija.

Projekat “Pokretne kolonije” ove godine ima za cilj stvaranje dva regionalna rezidencijalna umjetnička centra - u Srbiji (Babe) i Crnoj Gori (Reževići), a 2014. godine i u Albaniji (Pentar).