Mona Liza će uskoro biti identifikovana?

Kontroverzni istoričar umjetnosti Silvano Vinčenti izjavio je italijanskim medijima da posjeduje sve podatke neophodne za konačnu identifikaciju
100 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 12:08h

Čuvena Mona Liza Leonarda da Vinčija mogla bi uskoro da bude formalno identifikovana, nakon otvaranja firentinske kripte zapečaćene prije 300 godina.

Kontroverzni istoričar umjetnosti Silvano Vinčenti izjavio je italijanskim medijima da posjeduje sve podatke neophodne za konačnu identifikaciju Mona Lize, poznate i kao Đokonde, tajanstvene ličnosti najčuvenije slike na svijetu.

Italijanski istraživač i njegov tim su dobili dozvolu da uđu u kriptu porodice Gerardini u bazilici Presvete blagovijesti (Santišima Annunziata) u Firenci i analiziraju posmrtne ostatke Lize Gerardini del Đokondo, za koju se vjeruje da je pozirala genijalnom renesansnom majstoru.

Prošlogodišnje otkriće i analiza kostiju iz firentinskog manastira Sveta Ursula, potkrijepili su tezu Gerardini. Tri vijeka nakon što je zapečaćena, porodična kripta moćiće da pruži nove dokaze i možda reši jednu od najvećih misterija istorije umjetnosti.

Prema pisanju londonskog Gardijana, Vinčentijeva potraga ne nailazi na opšte odobravanje njegovih kolega, među kojima neki otvoreno osporavaju njegove "istraživačke metode".

Silvano Vinčenti

Vinčenti je, naime, naumio da rekonstruiše lice Mona Lize, što mnogi smatraju spektakularnom i uzaludnom inicijativom.

"Postoje velike šanse da kosti ne pripadaju Lizi Gerardini. Jednostavno iz razloga što je u temeljima manastira Sveta Ursula sahranjeno na stotine, pa čak i hiljade žena", objašnjava istoričar Tomazo Montanari, za kog Vinčentijeva potraga spada u red tzv. "kulture-spektakla".

Ovo nije prvi put da Silvano Vinčeti izaziva kontroverzu u svijetu umjetnosti. Prije tri godine, italijanski stručnjak je "kao poručeno" pronašao deo skeleta Karavađa (1571-1610) baš u godini obilježavanja 400-godišnjice od smrti čuvenog baroknog slikara.

Jednu od njegovih prethodnih studija Mona Lize, u kojoj je tvrdio da se inicijali "LV" nalaze u desnoj zenici žene enigmatskog osmijeha, demantovali su stručnjaci pariskog Luvra.

Rezultati aktuelnih istraživanja biće poznati za nekoliko mjeseci.

Galerija

Bonus video: