Jergoviću nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša"

Dobitnik nagrada za dramsko stvaralaštvo za 2013. je glumica Jasna Đuričić
5 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 14:40h

Ovogodišnji dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo “Stefan M. Ljubiša”, prestižnog priznanja festivala “Grad teatar” je Miljenko Jergović, dok je pozorišna nagrada Grada teatra otišla u ruke glumice Jasne Đuričić.

Odluku o ovogodišnjem književnom laureatu donio je žiri koji je radio u sastavu: Vida Ognjenović, spisateljica i rediteljka, David Albahari, pisac i Božo Koprivica, dramaturg i esejista. U obrazloženju odluke žirija navodi se da je prozni pisac, pjesnik, esejista, komentator i antologičar, Miljenko Jergović već svojim pjesničkim i proznim prvijencima ubjedljivo najavio da je u savremenu književnost stigao žestok mlad pisac, britkog jezika i izoštrene opservacije kojoj ništa literarno nije strano, a malo šta životno može da joj promakne.

“Ušao je u književni život i javnu drštvenu raspravu kao kakav srčani bokser u opasan ring, ali riješen da ne uzmiče, već da ostane i izdrži i najteža iskušenja literature, unezverenog društva i sluđenog vremena. I zaista nije uzmicao. Zbirka pripovedaka 'Sarajevski Marlboro' kojom se poslije pjesničkih knjiga oglasio početkom devedesetih, postala je kultno štivo na ovim prostorima, a nagrađivana i frekventno prevođena na više jezika, osvojila je široko čitateljstvo i izvan ovih jezičkih granica”, navodi se u obrazloženju žirija.

“Kao i Stefan Mitrov Ljubiša, Jergović osjeća zov javne scene i hrabro mu se odaziva"

“Kao i Stefan Mitrov Ljubiša, Jergović osjeća zov javne scene i hrabro mu se odaziva. On je onaj ko u svojim kolumnama potsjeća javnost na to da je zajednički kulturni idiom bogatstvo, a ne opasnost po identitet. On dosljedno poziva na intelektualnu uzbunu, jer šovinizam prijeti da postane prihvaćena društvena norma. On opominje sa strahom i brigom koliko je opasno živjeti u društvu u kojem jedino mržnja može biti sigurna”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada Miljenku Jergoviću biće uručena na Dan opštine Budva, 22. novembra 2013. godine.

Novosadski glumica Jasna Đuričić dobitnica je nagrade za dramsko stvaralaštvo Festivala “Grad teatar”, koju je publika ovogodišnjeg izdanja festivala bila u prilici da vidi u tri izuzetne predstave: “Brod za lutke” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, “Prst” Bitef teatra i “Odisej” teatra Ulyses. Žiri koji je odlučivao o ovogodišnjoj nagradi za dramsko stvaralaštvo radio je u sastavu Jelena Kajgo, dramaturg i direktor Bitefa, predsjednik, Jasen Boko, dramaturg i pozorišni kritičar i Mladen Nelević.

U obrazloženju odluke žirija navodi se da je Jasna Đuričić glumica izuzetno upečatljive i snažne scenske pojave.

“Svojim svedenim, a izuzetno uzbudljivim glumačkim sredstvima, ona kreira likove koji asociraju na najbolju tradiciju njemačkog dramskog teatra. Harizmatična, osobena, hrabra u pristupu novim formama, Jasna Đuričić je glumica koja bježi od klišea, stereotipa i ustaljenih pozorišnih konvencija, te tako pripada onom odabranom dijelu glumačke profesije koje pozorište reformiše i vodi napred”, navodi se u obrazloženju žirija. Nagrada Jasni Đuričić biće uručena na Dan opštine Budva.

Bonus video: