U Budvi predstavljena "Poetika Montenegrina"

Rakočević je govorio kako je kroz izbor četiri generacije crnogorskih pjesnika izdvojeno i sačuvano ono najznačajnije
81 pregleda 1 komentar(a)
Bogić Rakočević, Foto: Vuk Lajović
Bogić Rakočević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.07.2013. 17:15h

U nizu zanimljivih večeri ovog ljeta, Trg pjesnika u Budvi priredio je i veče na kome je predstavljena Antologija crnogorske poezije XX vijeka, reprezentativno djelo “Poetika Montenegrina“ Bogića Rakočevića.

U razgovoru koji je pred budvanskom publikom sa njim vodila pjesnikinja Svetlana Kalezić-Radonjić, Rakočević je govorio kako je kroz izbor četiri generacije crnogorskih pjesnika izdvojeno i sačuvano ono najznačajnije i najvrednije u stoljeću crnogorskog pjesništva.

“Ova knjiga nastala je kao 'posljedica' mog autorskog istoimenog TV serijala, a objavljena je novembra 2012. u izdanju Otvorenog kulturnog foruma i Nacionalne biblioteke 'Đurđe Crnojević' sa Cetinja. Izbor čini dvadeset devet crnogorskih pjesnika, koji su predstavljeni sa po pet pjesama. Svjedoci smo da je sličnih izbora bilo i ranije, ali sve te antologije karakteriše da su u svojim odrednicama i naslovnim sintagmama imale dozu opštosti, jednu kompromisnu varijantu koja nije uključila samo crnogorsku poeziju. One su u podnaslovu ili naslovu imale pjesništvo u Crnoj Gori, i obuhvatale su samo jedan dio crnogorske poezije XX vijeka. Ovo je prva knjiga koja u cjelosti sistematizuje crnogorsko pjesništvo u XX vijeku”, ističe Rakočević.

On je objasnio da je u “Poetici Montenegrina“ riječ o autorima koji se izjašnjavaju da pripadaju crnogorskoj književnosti, a drugo, da je njihovo djelo u potpunosti utemljeno u crnogorski kulturološki i svaki drugi milje, i moguće da je to i najpresudnije u svemu tome da imaju nesporni kvalitet koji je već vrednovan i ocijenjen i od strane drugih kritičara i pisaca.

Rakočević je rekao da je autore u ovoj antologiji zastupio shodno jednom hronološkom redoslijedu, shodno godinama njihovog rođenja, i da je Risto Ratković, čiji stihovi otvaraju antologiju, ne samo rodonačelnik crnogorske moderne, autor prvog modernog crnogorskog romana, nego pjesnik zaista izvanredne nadrealne orijentacije.

Bonus video: