FIA mijenja pravila zbog sigurnosti na trkama

Prije trke za Veliku nagradu Mađarske, pojavili su se i prijedlozi da se dodatno stave pod kontrolu zaustavljanja u boksu radi zamjene guma
0 komentar(a)
Mark Veber, Foto: REUTERS
Mark Veber, Foto: REUTERS
Ažurirano: 28.07.2013. 12:07h

Međunarodna automobilska federacija (FIA) ograničila je maksimalnu brzina kretanja bolida kroz boks sa 100 na 80 kilometara na sat, a za neke staze kao što su one u Melburnu, Monaku i Singapuru i na 60 kilometara u cilju povećanja bezbjednosti, objavio je “Telegraf”.

Poslije nemilih događaja sa trke u Nirburgingu, kada je nakon zamjene guma loše pričvršćen točak odletio sa bolida Marka Vebera i pogodio jednog kamermana u pit-lajnu, te ga teže povrijedio, čelnici Formule 1 su započeli polemiku po tom pitanju.

Osim ograničenja brzine, donijeta su i pravila po kojima kompletan personal koji radi u boksu mora da nosi zaštine kacige, kao i da odmah napusti pit-lajn čim obavi posao.

Kamermanima i fotografima, u veoma ograničenom broju, dozvoljen je boravak samo na pit-volu.

Prije trke za Veliku nagradu Mađarske, pojavili su se i prijedlozi da se dodatno stave pod kontrolu zaustavljanja u boksu radi zamjene guma.

FIA je predložila, prilično radikalno, uvođenje minimalnih vremena trajanja pit-stopova.

Prema tom prijedlogu kompletan “servis” bolida trajao bi, recimo, pet sekundi, a ne kao sada u prosjeku 2,5 sekunde ili u vremenu svjetskog rekorda, postignutog ove godine u Maleziji, upravo od strane ekipe Red Bul i to prilikom pit-stopa Vebera koji je obavljen za samo 2,05 sekundi.

Bonus video: