SKUP MISLILACA

Avgustovski desant filozofa na Atinu: Dolaze Habermas, Eko...

Aristotelov Licej i crkva Aja Fotini na rijeci Ilisos - mjesto gde se odvija dijalog Platonove Fedre, ugostiće neke od vodećih svjetskih filosofa
2 komentar(a)
Jurgen Habermas, Foto: Kuleuven.be
Jurgen Habermas, Foto: Kuleuven.be
Ažurirano: 21.07.2013. 18:31h

Više od 2.000 vodećih filozofa svijeta, među kojima Jirgen Habermas i Umberto Eko, očekuje se u Atini u avgustu tokom sedam dana zajedničkog razmišljanja i razmatranja.

Statua drevnog filozofa Sokrata kod Akademije jedno je od ključnih mjesta drevne atinske filosofije na kojima će se okupiti mislioci iz cijelog svijeta na svom 23. kongresu, objavljeno je u Atini.

Mjesto Platonove akademije - brdo Pnika, usred Atine, nedaleko od Akropolja, gdje su građani još 507. godine prije naše ere počeli da održavaju sjednice svoje narodne skupštine, Aristotelov Licej i crkva Aja Fotini na rijeci Ilisos - mjesto gde se odvija dijalog Platonove Fedre, ugostiće neke od vodećih svjetskih filosofa koji se okupljaju da diskutuju na temu "Filozofija kao istraživanje i način života".

U godini kada se navršava 2.400 godina od osnivanja Platonove Akademije, cilj skupa je da ponovo analizira klasične korjene filosofije i da protumači probleme ljudi 21. vijeka, da prenese poruke o vrijednosti, stavu, duhovnoj orijentaciji i javnom nastupu savremenih filosofa.

Očekuje se više od 2.000 filosofa iz 105 zemalja, među njima i vodeći kao što su Jirgen Habermas, Umberto Eko, Tomas Kalvo, Enriko Berti, Aleksandar Nehamas i Jorgos Anagnostopulos.

Kongres, koji traje od 4. do 10 avgusta, u organizaciji Međunarodne federacije filozofskih društava i Filozofskog društva Grčke, održava se pod pokroviteljstvom Uneska i predsjednika Grčke Karolosa Papuljasa.

Svečano otvaranje kongresa biće u Amfiteatru antičkog vladaoca Heroda Atičkog, uz veliki koncert u čast učesnika. Većina sjednica će biti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Preporučujemo za Vas