Marković: Analiziraćemo rad tužilaca u slučaju Mugoša - Jovović

Jovović je oslobođen optužbi da je Draganu Radonjiću, vozaču gradonačelnika Mugoše, nanio lake tjelesne povrede, kako je tvrdila bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić
101 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 09:02h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković najavio je da će, ispunjavajući obavezu iz Akcionog plana za poglavlje 23, analizirati postupanje tužilaca u slučaju napada Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Jovović je napadnut 5. avgusta 2009. na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, nakon što je fotoreporter Boris Pejović pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil prvog čovjeka Podgorice. Postupak je u martu ove godine, pravosnažno okončan odlukom Višeg suda kojom je potvrđena prvostepena presuda, tako što je Mugošin sin osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci na dvije godine zbog nanošenja teške tjelesne povrede Jovoviću “s direktnim umišljajem”.

Jovović je oslobođen optužbi da je Draganu Radonjiću, vozaču gradonačelnika Mugoše, nanio lake tjelesne povrede. To je bila konstrukcija na kojoj je insistirala bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

„Kada se postupci pravosnažno okončaju, onda treba vidjeti da li je bilo neznanja ili namjere jer ne mora da znači ako sud nije prihvatio optužni predlog i nije prihvatio činjenice i argumente iz optužnice, da je kriv tužilac. To je jednostavno postupak provjere tužioca. Optužnica se provjerava kod nadležnog sudije o prihvatanju optužnice, a kvalitet optužnice i ponuđenih dokaza u sudskom postupku u prvoj, drugoj i trećoj instanci. Ako se analizom takvih postupaka dođe do toga da je odgovarajući tužilac bio nekompetentan ili da nije bio profesionalno dosljedan, onda postoje elementi za utvrđivanje profesionalne odgovornosti. I zbog toga smo mi u AP predvidjeli jednu mjeru, gdje ćemo te stvari analizirati i cijeniti da li ima razloga za pokretanje odgovornosti“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje da li je , kao ministar pravde, pokrenuo krivični ili bilo koji drugi postupak protiv bivšeg VDT-a Ranke Čarapić zbog neosnovanog postupka protiv urednika „Vijesti“ što je potvrđeno pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici.

On je juče rekao da nema informacije o tome da li je u tužilaštvu pokrenuto pitanje odgovornosti nižih tužilaca koji su zastupali neosnovanu optužnicu po nalozima Ranke Čarapić. Optužnicu su zastupali zamjenik osnovnog tužioca Sanja Jovićević, dok je na čelu Osnovnog tužilaštva u Podgorici bila Đurđina Ivanović. Nakon što su Ivanović i Jovićević unaprijeđene za specijalnog, odnosno zamjenika višeg tužioca, zastupanje optužnice preuzeo je zamjenik osnovnog tužioca Zoran Vučinić pod nadzorom Ljiljane Klikovac. Miomir Mugoša je prekršajno kažnjen sa 400 eura zbog napada na Jovovića i fotoreportera Pejovića.

Nakon izricanja presude, Jovović je saopštio da je, zbog montiranih dokaza, u završnoj riječi podnio krivičnu prijavu protiv više osoba, uključujući i Mugoše, VDT-a, specijalnog tužioca koja je postupala u prvom, kao i tužioca koji je postupao u drugom dijelu procesa, policajaca koji su postupali u skladu sa službenim ovlašćenjima, ljekara koji su lagali.

"Očekujem da država pokrene postupak protiv svih, jer pravda nije zadovoljena", rekao je tada urednik “Vijesti”.

Čarapić (Foto: Arhiva "Vijesti")

Smjenu Čarapić nagovijestio u martu 2011.

Marković je izjavio da je ranije rekao „da se mora voditi računa o tome da ako optužnice tužioca često padaju u sudskim postupcima, onda postoje ozbiljni razlozi da se o tome u Tužilačkom savjetu ili na drugi način razgovara“.

Odgovornost tužilaca zbog neosnovanih optužnica obećao je gostujući u emisiji TV „Vijesti“ „Načisto“ u martu 2011. Marković je tada, na pitanje voditelja Petra Komnenića da li će onda zatražiti smjenu VDT-a ako pred sudom ne opstane optužnica za slučaj Zavala odgovorio:

"Apsolutno, ne samo u ovom već u svakom, posebno u osjetljivim i teškim slučajevima, državno tužilaštvo mora da snosi odgovornost u slučaju neuspjeha optužnice".

Galerija

Bonus video: