Spalila remek-djela velikih majstora: Stotinu miliona otišlo u dim

Forenzičari su, uz ostatke boje i platna sa slika velikih majstora pronašli i bakrene i željezne eksere koji datiraju još iz vremena prije dvadesetog vijeka.
52 pregleda 12 komentar(a)
muzej, Foto: Beta/AP
muzej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.07.2013. 11:19h

Forenzičari rumunskog nacionalnog istorijskog muzeja pretresli su kuću čovjeka osumnjičenog za učestvovanje u prošlogodišnjoj krađi remek-djela iz roterdamskog muzeja Kunstal, i u pepelu iz peći pronašli ostatke slikarskih boja i platna.

Spaljivanje slika, za koje se pretpostavlja da su remek-djela Pikasa, Monea i Matisa priznala je Olga Dogaru, majka jednog od osumnjičenih, koja tvrdi da je slike spalila kako bi uništila dokaze koji bi policiju mogli povezati sa njenim sinom, prenosi britanski Gardijan.

Forenzičari su, uz ostatke boje i platna sa slika velikih majstora, pronašli i bakrene i željezne eksere koji datiraju još iz vremena prije dvadesetog vijeka.

Olga Dugaru je, kako je priznala, slike prije spaljivanja skrivala u napuštenoj kući, ali i na groblju. Kada je shvatila da je policija krenula u pretragu po selu, slike je iskopala i spalila u peći.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, upravnik rumunskog Nacionalnog istorijskog muzeja, nije mogao sa sigurnošću da potvrdi kako su spaljene slike upravo one koje su prošle godine ukradene u Holandiji.

Za krađu umjetničkih djela iz roterdamskog muzeja Kunstal optuženo je šest lica iz Rumunije, i njihovo suđenje počeće idućeg mjeseca.

Bonus video: