Meksiko: Prostitutke polaznice kursa novinarstva

Cilj je da nauče prostitutke kako da svoje priče opišu sopstvenim riječima - da bi na kraju napisale i objavile knjigu o životu koji su neke od njih namjerno izabrale
53 pregleda 1 komentar(a)
prostitutke, Foto: Shuterstock
prostitutke, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 16.07.2013. 18:33h

Meksička humanitarna organizacija organizovala je neobičan kurs: polaznici su prostitutke, a radionica - novinarska.

Cilj je da nauče prostitutke kako da svoje priče opišu sopstvenim riječima - da bi na kraju napisale i objavile knjigu o životu koji su neke od njih namjerno izabrale, piše AFP.

Tesoro je prostitutka i živi u malom stanu u centru Meksiko Sitija, sa njenim partnerom. Transseksualna je od svoje 15. godine - kada je i počela da se bavi "najstarijim poslom na svijetu".

Tesoro je danas spremna da ispriča svoju priču, pošto je proteklih nekoliko mjeseci pohađala kurs novinarstva

Kaže da je u svijet prostitucije otišla da bi pobjegla od oca alkoholičara i života u siromaštvu.

Najveći dio svog života provela je na trotoarima glavnog grada Meksika, gdje joj stalnu prijetnju predstavljaju zlostavljanje, nasilje, ponižavanje...

"Kažu da je ovo lak posao, ali ustvari - vrlo je težak. Moraš da se suočiš sa mnogo stvari. Nekad te pretuku da ti ne bi platili, prijete ti, izbace te iz kola dok te tuku", priča ona za AFP.

Tesoro je danas spremna da ispriča svoju priču, pošto je proteklih nekoliko mjeseci pohađala kurs novinarstva.

Ta novinarska radionica joj je, kaže, pomogla i da popuni "rupe u obrazovanju".

Novinarka Glorija Munjos, koja vodi Radionicu, kaže da prostitutke nisu zadovoljne tretmanom koji imaju u medijima: "Osjećaju se diskriminisano, isključeno, čini im se da novinari ne znaju ništa o njihovom poslu i da nikad ne poštuju ono što prostitutke kažu."

Tesoro je radila širom Meksiko Sitija, a posljednjih par godina locirana je u okrugu Tlaplan, na jednoj od najprometnjih gradskih sobraćajnica.

Tesoro smatra da njen posao nije razlog za sramotu:

"I mi smo ljudska bića, želimo da kažemo svijetu da biti prostitutka nije ništa loše i da biti seksualni radnik ili transrodna osoba nije nešto zbog čega bi trebalo da se stidimo."

Tesoro zna da knjiga, koju piše sa koleginicama, neće obavezno promjeniti uslove u kojima rade prostitutke u Meksiku. Ipak, nada se da će promjeniti kako ih ljudi doživljavaju.

Bonus video: