Zašto je popodnevno spavanje dobro za vas?

Istraživanja pokazuju da popodnevnim spavanjem možete lakše odagnati brigu i stres
141 pregleda 2 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock.com
spavanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.07.2013. 13:20h

Dok mala djeca moraju da spavaju popodne, mnogi se bune kada tu praksu primjenjuju odrasle osobe.

Ipak, činjenica je da u popodnevnim časovima većina ljudi osjeti pospanost, sedam-osam sati nakon jutarnjeg buđenja.

Istraživanja pokazuju da popodnevnim spavanjem možete lakše odagnati brigu i stres, kao i da se vaše kognitivne funkcije poboljšavaju.

Popodnevni san podrazumijeva više strpljenja, hitrije reakcije, povećanu sposobnost učenja, veću efikasnost i bolje zdravlje generalno. Ovdje je sve što treba da znate o prednostima noćnog sna i popodnevnog drijemanja.

Dvadeset minuta sna u popodnevnim satima obezbjeđuje više energije nego dodatnih 20 minuta ujutru, iako posljednja dva sata jutarnjeg sna imaju posebne pogodnosti. Izgleda kao da je naš organizam predviđen za kraći popodnevni odmor pošto osam sati nakon buđenja neminovno počinjemo da osjećamo umor.

Savjeti

Ukoliko želite da iskusite sve prednosti koje donosi zdrav san, evo nekoliko savjeta za efikasnije drijemanje i noćno spavanje.

  • Izbjegavajte kofein nakon 15 časova. Kofein je stimulans koji može poremetiti vaš san i ostati u vašem organizmu duže nego što mislite. Dejstvo kofeina uglavnom traje četiri do šest sati.
  • Ukoliko ne želite da spavate predugo, podesite alarm.
  • Ukoliko nemate vremena za drijemanje, ili vam je neprijatno da spavate tokom dana pokušajte s meditacijom. Na taj način vaše će se tijelo odmoriti, a um će proizvoditi slabije moždane talase, slične onima koje emituje dok spavate.

Bonus video: