Hičkokovi nijemi filmovi u registru Uneska

Članovi Britanskg filmskog instituta su proveli tri godine u restauraciji devet nijemih Hičkokovih filmova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 11:42h

Devet sačuvanih nijemih filmova Alfreda Hičkoka biće uvršteno u Uneskov registar kulturnog nasljeđa Velike Britanije, prenio je BBC.

Ovi najraniji Hičkokovi radovi prikazani su premijerno prošlog ljeta na Britanskom filmskom institutu nakon pažljive i opsežne restauracije.

Filmovi su tako uvršteni u Uneskov registar "Britansko sjećanje na svijet," koji "oslikava bogatstvo britanske kulture kroz istoriju, od drevnih spisa do revolucionarih bioskopskih ostvarenja."

Jedanaest predmeta, probranih iz britanskih knjižara, arhiva i muzeja, ove godine je izabrano kao dodatak postojećoj bogatoj kolekciji, koja uključuje i najstariju preživjelu knjigu napisanu u potpunosti na engleskom jeziku.

"Veliko nam je zadovoljstvo što su rani radovi jednog od najvećih svjetskih reditelja sada u društvu nekih od najvećih kulturnih spomenika Britanije," kazao je Robin Bejker, kustos Britanskog filmskog instituta.

"Filmska kultura je često nepravedno zapostavljena u predstavljanju britanskog kulturnog nasljedstva," dodao je on.

Članovi Britanskg filmskog instituta su proveli tri godine u restauraciji devet nijemih Hičkokovih filmova, koji su nastali između 1925. i 1929. godine, pripremajući ih za premijeru na Londonskom filmskom festivalu prošle godine.

Hičkokov "Vertigo" je u jednom od prošlogodišnjih izdanja časopisa Britanskog filmskog instituta preuzeo titulu najvećeg filmskog dostignuća svih vremena od "Građanina Kejna" Orsona Velsa.

Bonus video: