Direktor Boljšoj teatra smijenjen poslije serije skandala

Ministar kulture Vladimir medinski je odluku o smjeni Iskanova saopštio na konferenciji za novinare
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 11:48h

Ruski ministar kulture smijenio je danas generalnog direktora Boljšoj teatra Anatolija Iskanova, poslije serije skandala, uključujući napad kiselinom na umjetničkog direktora čuvenog teatra.

Iskanov je na čelu Boljšoj teatra bio 13 godina, a posljednji ugovor koji je imao sa mnistarstvom trebalo je da važi do jeseni 2014.

Upravljanje Iskanova Bojšoj teatrom bilo je obilježeno čitavim nizom skandala vezanih za rekonstrukciju Istorijske scene najpoznatijeg teatra u Rusiji, ali i sukobima sa vodečim balerinama i baletanima.

Za posljednje tri godine Bojšoj su napustili solisti baleta Natalija Osipova, Ivan Vasiljev, Anželina Voroncova dok primabaletanu Nikolaju Ciskaridzeu ugovor nije produžen. Ciskaridze je otvoreno kritikovao rekostrukciju Istorijske scene kao lošu i neadekvatnu, nakon čega je dobio čitav niz administrativnih kazni.

Čuvena ruska balerina Svetlana Zahrova odbila je prošle nedjelje da učestvuje u novoj postavci baleta "Evgenije Onjegin" gdje je raspoređena u drugi plan.

Najveći skanadal u Bojšoj teatru u posljednje vrijeme je ipak napad na umetničkog direktora Sergeja Filina početkom godine za čiju se organizaciju tereti solista baleta Pavel Dmitričenko.

Ministar kulture Vladimir medinski je odluku o smjeni Iskanova saopštio na konferenciji za novinare.

Iskanov, ipak, neće loše proći poslije otkaza, pošto je ministar - uručujući mu otkaz - rekao da će mu biti ponuđeno mjesto savjetnika ministra za pozorišta i da će biti predložen za vladinu premiju.

Novi direktor biće Vladimir Urin, rukovodilac Moskovskog muzičkog teatra "Stanislavski i Nemirovič-Dančenko".

Urin je, obraćajući se novinarima i članovima ansambla, rekao da očekuje njihovu pomoć i da ne planira da sprovodi nikakve revolucije u Bojšoj teatru.

Smjena Iskanova poslednja je u nizu iznenadnih promjena rukovodećih osoba u vodećim kulturnim institucijama. Samo u julu smijenjeni su Irina Antonova sa mjesta direktora Puškinovog muzeja lijepih umjetnosti na čijem je čelu bila 52 godine i Boris Saltikov sa mjesta direktora Politehničkog muzeja.

Galerija

Bonus video: