Policija nema podatake o međunarodnoj potjernici za Mićunovićem

"Mi taj podatak nemamo, jer potjernicu u bazi Interpola ne vidimo"
0 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2013. 13:52h

Crnogorska policija nema podatke o tome da li je Nacionalni centralni biro Interpola u Rimu raspisao međunarodnu crvenu potjernicu za kontroverznim biznismenom Branislavom-Branom Mićunovićem.

“Vijestima” je u UP saopšteno da podatke o tome da li je Italija raspisala potjernicu za Mićunovićem može dati samo Interpol iz Rima.

“Precizan odgovor na pitanje da li je NCB Interpol Rim raspisao međunarodnu potjernicu za licem za koje ste pokazali interesovanje možete dobiti samo od ovog NCB-a. Ovo iz razloga što osim javnih međunarodnih potjernica, koje raspisuju nacionalni centralni biroi Interpola, postoje i tajne, koje nisu vidljive i dostupne na javnoj objavi”, piše u odgovorima policije.

U UP “Vijestima” je pojašnjeno da upravo iz tog razloga što postoje i tajne baze u sistemu Interpola oni ne mogu da potvrde da li se Mićunović zaista nalazi na potjernici iz Rima.

Više sagovornika “Vijesti” u UP pojasnilo je da u tajnim kanalima Interpola postoje baze i potjernice, koje ne moraju biti vidljive za sve članice te policijske organizacije.

U policiji je pojašnjeno da u NCB Interpol Podgorica se ni u jednom kanalu Interpola ne vidi potjernica za Branislavom Mićunovićem zbog čega oni zvanično ne znaju da li potjernica za biznismenom zaista i postoji.

“Možda potjernica Italije postoji, ali su kolege iz NCB-a Rim zabranili da mi u Crnoj Gori imamo pristup takvim podacima. To je sasvim uobičajena procedura, jer ona zemlja, koja raspisuje potjernicu, sama bira ko sve od članica Interpola može vidjeti takvu objavu”, naveo je sagovornik “Vijesti”

Mediji su objavili da je, navodno, NCB Interpol iz Rima raspisao međunarodnu potjernicu sa Mićunovićem zbog krivičnog djela koji nije u vezi sa “Duvanskom aferom”.

U susret potpisivanju međunarodnog sporazuma sa Italijom o međusobnom izručenju sopstvenih državljana navodi se da italijanska policija od Crne Gore traži devet naših državljana.

U crnogorskoj policiji navedeno je da će nakon potpisivanja ovog sporazuma oni biti dužni da hapse sve osobe sa crnogorskim državljanstvom ukoliko se nađu na potjernici iz Rima.

“To će biti naša obaveza. Ukoliko se nakon potpisivanja sporazuma pojavi u sistemu i ime Branislava Mićunovića on će biti uhapšen i izručen Italiji”, pojašnjeno je u UP.

Kad ne postoji takav sporazum između dvije države policija nije dužna da hapsi svoje državljane po Interpolovoj potjernici, sem ako je to poseban zahtjev Tužilaštva u nekoj međunarodnoj akciji. Prije toga država, koja bi tražila hapšenje crnogorskih državljana, preko međunarodne-pravne pomoći morala bi da dostavi spise predmeta našem Ministarstvu pravde kako bi se u Crnoj Gori otvorila istraga.

Branislav Mićunović pominje se kao ključna figura u crnogorskom podzemlju, a za njegovo ime vežu se brojne afere, sumnjivi poslovi, ali i to da njegov novac stoji iza brojnih privatizacija. Njegovo ime se u javnosti pominje više od tri decenije, a posebno je bio aktuelan početkom novog milenijuma kada mu se sudilo zbog optužbi da je ubio Nikšićanina Radovana-Raca Kovačevića (22), ispred KC-a u Podgorici. Te optužbe nijesu dokazane, nakon čega je on oslobođen.

Kasnije njegovo ime se našlo na podužem spisku tužioca iz Barija, koji je vodio dugogodišnju istragu o kriminalnoj organizaciji iz Crne Gore čiji je posao bio od 1994. godine do 2002. da preko Crne Gore u Italiju i druge evropske države švercuje ogromne količine cigareta.

Sutkinja za preliminarne postupke u Bariju prošle godine prihvatila je optužnicu protiv Brana Mićunovića, Veselina Barovića, Dušanke Jeknić, Branka Vujoševića i Andrije Draškovića, a taj proces je počeo u februaru ove godine. Taj slučaj je protiv premijera Mila Đukanovića arhiviran u maju 2009. godine, dok je Miroslav Ivanišević oslobođen optužbi da je bio dio te kriminalne organizacije.

Bonus video: