Vještaci se neće baviti Mitrićevim nalazom

Iz medicinske dokumentacije Branislava Brana Mićunovića izuzeto psihijatrijsko vještačenje
320 pregleda 6 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2013. 16:49h

Sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović, izuzeo je iz medicinske dokumentacije Branislava Brana Mićunovića psihijatrijski nalaz, zbog sumnje u njegovu vjerodostojnost.

Šćepanović je to učinio na ročištu po tužbi Lutrije i Džek pot-a protiv izadača “Vijesti” i MANS-a, zbog navodne povrede prava ličnosti, odnosno prava na ugled i čast, serijom novinskih tekstova.

Nalaz je izuzet na zahtjev advokata MANS-a Veselina Radulovića, koji je kazao da ga je sačinio neuropsihijatar Borislav Mitrić.

On je objasnio da je neuropsihijatar rođeni brat prof. Blagote Mitrića, koji je ranije, kako je kazao, zastupao interese tužioca.

Radulović je dodao i da psihijatrijski nalaz Mitrića nije sačinjen po medicinskim pravilima, jer ne sadrži broj protokola ni naziv zdravstvene ustanove.

Punomoćnik Lutrije Crne Gore i Džek pot-a, advokat Vladan Bojić, nije se protivio zahtjevu Radulovića.

Nalaz Mitrića tako neće biti predmet vještačenja Sudsko medicinskog odbora - Medicinskog fakulteta u Podgorici, koji treba da odluči da li je Mićunović zdravstveno sposoban da svjedoči u tom predmetu.

Kada je Radulović zatražio izuzimanje psihijatrijskog nalaza, reagovala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, rekavši da nije tačno ono što u njemu piše.

Ona je kazala da Mićunovićevo zdravstveno stanje ne odgovara onom iz tog teksta.

Iz MANS-a su ranije saopštili da je jasno da je Mićunović dobro, što se vidjelo na fotografijama sa nedavne sahrane njegovog prijatelja Ratka Bata Buturovića, kojoj je ovaj prisustvovao.

Na ročište ponovo nije došao Sava Grbović, čije saslušanje je određeno u svojstvu zastupnika parnične stranke. Šćepanović je ranije tražio asistenciju upravnika pošte kako bi se poziv Grboviću lično uručio, međutim, ni ovaj put nije konstatovana uredna dostava.

Sud će ponovo morati da se obrati molbom za asistenciju pošti, pošto ne može da iskoristi naredbu za prinudno dovođenje Grbovića.

Na jučerašnjem ročištu pregledan je dio snimaka o panel diskusijama, odborima i raspravama u okviru Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću od kraja 2011. do sredine 2012. godine.

Prisutni u sudu su se složili da djelimično pogledaju najvažnije snimke. Suđenje se nastavlja 1. oktobra. Nakon odluke sudije Šćepanovića - da se o zdravstvenom stanju svjedoka Mićunovića izjasne vještaci, iz MANS-a su ocijenili da to predstavlja “očigledan pokazatelj nesposobnosti i straha države od onih koje, kako tvrde, tužilaštva drugih zemalja sumnjiče za organizovani kriminal”.

“Prvo je bilo problema da se utvrdi na kojoj adresi boravi, zatim teškoća sa uručivanjem poziva i konačno je njegov advokat potvrdio da je Mićunović obaviješten o obavezi da se odazove sudu. Iako je Mićunović bio dužan da se lično odazove sudskom pozivu, on je ignorisao sud. Umjesto njega, advokat Lutrije i Džek pota je nedolazak svjedoka na ročište 'pravdao' medicinskom dokumentacijom koja pokazuje da je Mićunović u prethodnom periodu obilazio ljekare raznih specijalnosti, uključujući psihijatre, tvrdeći da on nije sposoban da svjedoči”, podsjetili su iz MANS-a.

Bonus video: