Tragedija u kanjonu Platije: Supružnici stradali iako im se nije išlo na put

Troje putnika stradala tek nakon što ih je na strmini pritisla stijena, koja se nakon udara autobusa odlomila ispod mosta Grlo
110 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 19:45h

Žitelji rumunskog grada Arges, oprostili su se od četvoro putnika, koji su poginuli u nesreći u Crnoj Gori, a posebno je emotivna bila ispovijest porodice supružnika Derviš kojima se nije išlo na put.

Biznismen Nikolas Derviš, koji je sa suprugom stradao, ranije je kupio aranžman za desetodnevnu turu po Balkanu, ali je neposredno prije odlaska, kako pišu tamošnji mediji, želio da odustane od puta.

U nesreći u kanjonu Platije stradalo je 18 turista iz Rumunije, a 29 je teže povrijeđeno

U nesreći je poginuo još jedan bračni par - turistički vodič Mariana Matescu i njen suprug.

Tragediju u Crnoj Gori nijesu preživjeli ni stariji supružnici iz Temišvara, kojima je putovanje u Crnu Goru, kako pišu rumunski novinari, bio prvi i posljednji izlet autobusom.

Njima su aranžman poklonila djeca...

TV Vijesti, Marko Mišić

Preživjeli bi da ih nije pritisla stijena

Troje putnika iz rumunskog autobusa stradali su tek nakon što ih je na strmini pritisla stijena, koja se nakon udara autobusa odlomila ispod mosta Grlo.

Na osnovu podataka sa kartice tahografa, istražitelji su utvrdili da je rumunski autobus neposredno prije tragedije u Platijama, išao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale

“Sigurno bi ovo troje preživjeli da ih dodatno nije pritisla stijena”, ispričali su policajci i bolničari, koji su nakon tragedije prvi stigli u kanjon.

Troje teško povrijeđenih i dalje se nalaze u kritičnom stanju, a rumunski mediji naveli su da bi ovih dana trebalo da iz bolnice otpuste četvoro povrijeđenih.

“Oni će biti pušteni kući, ali tek nakon što sa njima bude radio i tim psihologa, jer su prošli kroz traumatično iskustvo ”, navodi TV “Digi24”.

Najgori slučaj je vozač autobusa, koji je primljen u tamošnju bolnicu Floreasca - on je u komi i s višestrukim ozljedama glave.

U nesreći u kanjonu Platije stradalo je 18 turista iz Rumunije, a 29 je teže povrijeđeno.

Na osnovu podataka sa kartice tahografa, istražitelji su utvrdili da je rumunski autobus neposredno prije tragedije u Platijama, išao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

“Vijesti” saznaju da su preliminarni rezultati pokazali da je, prije nego što se survao u kanjon, autobus išao oko 80 km/h, ali će se tačna cifra znati nakon detaljne analize vještaka saobraćajne struke.

Ograničenje na tom dijelu puta je 40 km/h. Mjesto gdje se dogodila nesreća, kako su nezvanično kazali u kolašinskoj policiji, bilo je donedavno obilježeno znakom „crna tačka". Zimus je taj saobraćajni znak odnijela voda.

Galerija

Bonus video: