Vještaci će utvrditi može li se Brano Mićunović pojaviti na sudu

Osnovni sud traži da Sudsko-medicinski odbor saopšti da li je Mićunović sposoban da svjedoči u sporu Lutrije Crne Gore i Džek pota protiv MANS-a i “Vijesti”
249 pregleda 38 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.06.2013. 13:41h

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Zoran Šćepanović, donio je odluku da Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta utvrdi da li je Branislav Brano Mićunović sposoban da svjedoči u sudskom postupku za naknadu štete koji Lutrija Crne Gore i Džek pot vode protiv MANS-a i “Vijesti”.

Takvo rješenje, u koje su “Vijesti” imale uvid, Šćepanović je donio 14. juna. U njemu se objašnjava da će Odbor podgoričkog fakulteta zdravstveno stanje Mićunovića utvrditi na osnovu medicinske dokumentacije.

Iz MANS-a su ocijenili da je takva odluka bez presedana u Crnoj Gori - da sud utvrđuje vještačenje zdravlja svjedoka.

Tvrde da je to očigledan pokazatelj nesposobnosti i straha države od onih koje, kako tvrde, tužilaštva drugih zemalja sumnjiče za organizovani kriminal.

“Dok policija nezakonito hapsi aktiviste civilnog sektora koji se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, sudovi određuju vještačenje Mićunovića kako bi opravdali nesposobnost suda da Mićunovića sasluša bar kao svjedoka, ako ne kao optuženog za organizovani kiminal i teška krivična djela koja mu tužioci drugih zemalja stavljaju na teret”, saopštili su iz MANS-a.

Iz te nevladine organizacije su kazali da se Mićunović nije udostojio čak ni da adekvatno obavijesti sud da nije sposoban da svjedoči.

“Prvo je bilo problema da se utvrdi na kojoj adresi boravi, zatim teškoća sa uručivanjem poziva i konačno je njegov advokat potvrdio da je Mićunović obaviješten o obavezi da se odazove sudu. Iako je Mićunović bio dužan da se lično odazove sudskom pozivu, on je ignorisao sud. Umjesto njega, advokat Lutrije i Džek pota je nedolazak svjedoka na ročište 'pravdao' medicinskom dokumentacijom koja pokazuje da je Mićunović u prethodnom periodu obilazio ljekare raznih specijalnosti, uključujući psihijatre, tvrdeći da on nije sposoban da svjedoči”, podsjetili su.

Oni su dodali da sud potom prihvata predlog advokata da se izvrši vještačenje zdravstvenog stanja Mićunovića i njegove sposobnosti da svjedoči, umjesto da preduzme procesne mjere i radnje kako bi sproveo dokaz čije sprovođenje je odredio rješenjem, odnosno da se Mićunović sasluša.

“Vještačenje se određuje za utvrđivanje i razjašnjenje činjenica koje su bitne za rješenje spora, a u crnogorskoj sudskoj praksi nije zabilježen sličan primjer da sud određuje vještačenje zdravlja svjedoka, kako bi utvrdio da li je sposoban da svjedoči i da li bi svjedočenje bilo rizik za njegovo zdravstveno stanje. Kad bi ovakva vještačenja bila zakonita i opravdana, sud bi morao uvijek odrediti vještačenje zdravlja svjedoka kada bi to predložio advokat neke od stranaka kojoj ne odgovara pozivanje i svjedočenje tog svjedoka”.

Nastavak suđenja po tužbi protiv izdavača “Vijesti” i MANS-a zakazan je za danas.

Vidjeli smo da je dobro

Iz MANS-a tvrde da je sud nedavno imao javnu potvrdu da je Branislav Mićunović zdravstveno sposoban da se pojavi kao svjedok pred sudom.

“On se prije dvije sedmice u Nikšiću pojavio na sahrani biznismena Ratka Butorovića i čitava javnost je mogla da se uvjeri da li se može pojaviti na sudu ili ne. Zato vještačenje sposobnosti Branislava Mićunovića da svjedoči i ispitivanje rizika za njegovo zdravlje ako se pojavi pred sudom, predstavlja traženje opravdanja za njegovo neodazivanje pozivu i nepoštovanje suda.

Odnosno, ovo je opravdanje za nesposobnost suda da prema Mićunoviću preduzme mjere koje inače preduzima prema drugim licima koja se kao svjedoci ne odazovu pozivu suda”, naveli su iz MANS-a.

Bonus video: