Irena Lagator Pejović izlaže u Rimu

Irena Lagator Pejović izložiće rad “Okupiranje/Oslobađanje prostora i vremena”, to je serija od četiri fotografije velikog formata (work in progress) započeta 2005.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 16:21h

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se na izložbi fotografije i video arta pod nazivom “More je moja zemlja, Umjetnici Mediterana”, koja će od četvrtog jula do 20. septembra biti otvorena u Nacionalnom muzeju umjetnosti XXI vijeka u Rimu.

Posebna dragocjenost izložbe je i prateća publikacija čiji je izdavač Giangiacomo Feltrinelli Editore

Kustos izložbe, kojom se obilježava stogodišnjica rada BNL banke i BNP Paribas grupe, je Franćesko Bonami, uvaženi kritičar i istoričar umjetnosti, kao i direktor 50. međunarodne izložbe umjetnosti – La Biennale di Venezia (2003. godine), i umjetnički direktor Fondacije Sandretto Re Rebaudengo u Torinu.

Bonami je za izložbu “More je moja zemlja. Umjetnici mediterana”, zajedno sa kustosicom Emanuelom Mazonis, odabrao radove 22 umjetnika iz 22 zemlje Mediterana.

Irena Lagator Pejović izložiće rad “Okupiranje/Oslobađanje prostora i vremena”. To je serija od četiri fotografije velikog formata (work in progress) započeta 2005. godine koja dokumentuje stanje jednog od napuštenih izloga u Rijeci Crnojevića.

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović izabrala je esej arhitekte Ranka Radovića “Soba kuma Saveljića”

Fokus ili tema izložbe je dijalog između različitih društava koja pripadaju mediteranskom prostoru, dijele Mediteran ili “Mare Nostrum”, posmatran ne samo kao geografsko područje već i kao raskršće koje povezuje različite civilizacije, spaja tri kontinenta (Evropu, Aziju i Afriku).

Cilj izložbe je da medijem fotografije i video arta predstavi univerzalni govor slike koja podvlači kontinuiranu metamorfozu mediretanskog prostora, zone kulturnih dijaloga gdje se umjetnošću demonstrira moć prevazilaženja socijalnih barijera, religioznih pluralizama i etničkih disperzija.

Posebna dragocjenost izložbe je i prateća publikacija čiji je izdavač Giangiacomo Feltrinelli Editore. Svaki umjetnik je osim reprodukcije svog rada pozvan i da predstavi esej ili priču jednog od znamenitih autora iz svoje zemlje a koji je uticao na formiranje stvaralaštva umjetnika.

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović izabrala je esej arhitekte Ranka Radovića “Soba kuma Saveljića”.

“Iz unutrašnjosti, biljke okupiraju prostor izloga, dok sa spoljašnje strane tri njegova velika stakla prolaznici vremenom uklanjaju sloj nanešene boje oslobađajući prodor svjetlosti ka unutrašnjosti prostora.

Svjedoci smo različitih okupacija prostor-vremena tokom istorije čovječanstva koje i danas nastavlja da demonstrira varijacije istih bez presedana.”

Bonus video: