Smiješno-gorka priča o svima nama

„Predstava je imala tu lijepu sudbinu da je doživjela oko tri stotine trideset izvođenja od premijere prije sedam godina do sada"
0 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Slaven Vilus
Grad teatar, Foto: Slaven Vilus
Ažurirano: 27.06.2013. 15:14h

Nakon porodične drame „Plemena“ Nine Raine, u režiji Slavice Knežević, koja je sa scene Amfiteatra na Svetom Stefanu ispraćena ovacijama, Exit Teatar iz Zagreba predstavio se publici budvanskog festivala i sa predstavom „Kako misliš mene nema“, po tekstu i u režiji Ivice Boban.

Po riječima Bukvića, priče na kojima se zasniva predstava morale su se stalno aktuelizirati tokom sedam godina njenog trajanja

Ova farsična crna komedija o nama samima i tranzicionim manipulacijama koje su toliko očigledne i surove da već postaju smiješne, sa prepune scene Terase između crkava takođe je ispraćena ovacijama.

U dva sata igre, te raznolike priče o svakodnevnim banalnostima koje živimo, materijalnom i duhovnom siromaštvu na koje smo navikli, brisanju granice između borbe za egzistenciju i prilagođavanja na kriminal, korupciju i zakon jačega, neprepoznavanju prostaštva i vulgarizacije i čovjeka i života...kazali su “Vijestima” glumci Filip Juričić i Amar Bukvić.

Kako su izjavili nakon predstave, gostovanje u Crnoj Gori i za njih je bilo uživanje:

„Predstava je imala tu lijepu sudbinu da je doživjela oko tri stotine trideset izvođenja od premijere prije sedam godina do sada, i dosta smo se naigrali. Nikada nismo prebrojali, ali sigurno ima još nekih dvadesetak likova koje igramo, pored dva glavna.

„Kako misliš mene nema“ jeste priča o nama na ovim prostorima, ali i šire, sigurno

Predstava je, zapravo, bila naš ispit na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, i pokazalo se da komunicira sa publikom – tu priču o „malim ljudima“ koji nekako preživljavaju, koji su gotovo neprimijećeni, ali su tu, među nama i svuda ih ima, odlično je prepoznata.

„Kako misliš mene nema“ igrali smo po čitavoj Hrvatskoj, u Sarajevu, dva puta smo gostovali u Republici Srpskoj, sada i u Budvi, ostao nam je Beograd i voljeli bismo da nas pozovu“, kazao je Juričić.

Po riječima Bukvića, priče na kojima se zasniva predstava morale su se stalno aktuelizirati tokom sedam godina njenog trajanja:

„Pominjemo imena političara koji su na vlasti, sve moguće događaje i afere koji su skandalozni, nove socijalne trendove, tako da smo se i mi, ispitujući te naše lične i društvene maske i kontramaske stalno osvježavali i mijenjali.

„Kako misliš mene nema“ jeste priča o nama na ovim prostorima, ali i šire, sigurno. Ona je i smiješna, i tužna, i gorka, i apsurdna, i služi da bi se pogledali u ogledalo“, istakao je Bukvić.

Bonus video: